Dokter Lise interviewt collega ‘in overall’

Achteraf signeerde Karel boeken. Naast hem interviewster Lise Vandecasteele.

Achteraf signeerde Karel boeken. Naast hem interviewster Lise Vandecasteele.

Al ruim anderhalf jaar kennen onze patiënten Lise Vandecasteele als een knappe jonge arts. Op het Café Santé op de laatste vrijdag van februari ontpopte ze zich ook als een goede interviewster. Een Antwerpse versie van Frieda Van Wijck (De Laatste Show) maar dan met iets minder gegiechel. Hieronder het verslagje dat ik voor ons patiëntenblad maakte over deze boeiende avond met ‘dokter in overall’ Karel Van Bever.

De gast van Lise lag helemaal in de lijn van de thesis die ze maakt over aandacht in de huisartsenpraktijk voor ongezonde arbeidsomstandigheden. Het was Karel Van Bever (29), een collega van Geneeskunde voor het Volk in Zelzate die in 2007 gedurende negen maanden undercover ging werken bij Katoennatie in de Antwerpse haven. De eerste drie maanden als interimmer, daarna als vaste man en vervolgens zelfs als teamleider.

Interim = rechteloos en onveilig

Big bags met vaak giftige chemische poeders overzakken of bulken, prikkelende glaswol behandelen, rijden met vorkliften: Karel kreeg het allemaal onder de knie. En hij schreef over zijn ervaringen een meeslepend boek: ‘Dokter in overall’. Een scherpe aanklacht tegen al de misbruiken in de interim-arbeid. Dagcontracten zodat je nooit weet of en met welke ploeg je de volgende dag moet opkomen. Aan het werk gezet worden vanaf de eerste dag zonder een woord uitleg over mogelijke gevaren van de behandelde producten noch over de veiligheidsvoorschriften. Geen vakbondsdélégué om je te helpen want de baas van Katoennatie, Ferdinand Huts, heeft er voor gezorgd zijn reuzebedrijf op te splitsen in business-units van minder dan 50 personeelsleden… Als interimmer aan de slag blijven betekent vaak: ‘Vijfenzestig dagen zwijgen en alles pikken in de hoop een vast contract te krijgen.’ Zelfs tot zeven dagen op een rij dubbele shiften kloppen.
Een uur lang luisterden de 85 aanwezigen geboeid naar zijn verhalen. Voor velen maar al te herkenbaar. Zo vertelde Karel: “Mijn vriendin was de eerste keer zwanger. Ik vraag mijn baas vijf dagen op voorhand mij op donderdag de vroege ploeg te geven zodat ik om 16 uur mee naar de gynaecoloog kan gaan voor haar eerste echo. ‘We zullen zien’, zegt hij. Woensdag verneem ik dat ik de dag er op moet opkomen met… de late.’ Verschillende arbeiders en hun vrouw in de zaal knikten instemmend met een blik van: zo’n dingen maken wij ook mee.

Extra hoofdstuk over chauffeurs Katoennatie

Aangrijpend was de spontane getuigenis vanuit de zaal van een chauffeur bij een van de vele bedrijven die voor Katoennatie rijden. Hij leverde stof voor nog een extra hoofdstuk bij het boek van Karel: “Als chauffeur moeten we om 3 u 30 opstaan om om 4 u 30 te beginnen. Vaak komen we pas thuis rond 22 u. Je moet poeders uit een bulktank lossen in gesloten ruimtes zodat het spul in gezicht waait en je verblindt. Of je tank opduwen op een oneven ondergrond waardoor dat gevaarte gevaarlijk overhelt. Chauffeurs worden verplicht veel meer uren te rijden dan toegelaten, ‘de schijf kapot rijden’ noemen we dat. ‘We betalen de boete wel als ze jullie pakken’, zeggen ze. Voor tienduizenden euros boete draaien ze hun hand niet om. Maar wat als jij, in overtreding, een ongeluk veroorzaakt door oververmoeidheid? Zullen ze dan nog betalen? In de vakantiemaanden moet er de hele tijd 7 dagen op 7 gewerkt worden. Zo verdien je natuurlijk. Maar tegelijk kregen we in januari bericht dat ons basisloon met 1/3de verlaagd werd tot 10,3 euro bruto. Zo kan men ons nog meer uitpersen.”

Je kan het boek ‘Dokter in overall’ op de groepspraktijken kopen bij het onthaal aan de verlaagde prijs van 15 € of in de boekenwinkels en www.epo.be (17,5 €).

Advertentie

2 reacties »

 1. werner said

  Denkt men nu dat het alleen bij de katoennatie zo is? Het gebeurd bijna overal in de transport maar ik moet wel toegeven het is het ergste gesteld bij de chauffeurs die alleen in de haven rijden. Maar daar is dan ook veel meer te foefelen met de schijven zoals 2 schijven plaatsen of van vrachtwagen veranderen met een collega later op de dag en dan op een nieuwe schijf vertrekken. Of vertrekken op blanco schijf voor een uurtje en dan je officiële schijf erin dan heb je al een uurtje winst en je kan nog veel doen. Als je schijf kapot is dan vraag je gewoon een verlofbrief en je bent gedekt. Die schijf die kapot is die moffelt de baas wel ergens weg. Met de digitale tacho is het moeilijker maar er beginnen ook al methodes aan te komen zoals het kaartje van een collega die ziek is of op verlof is.

 2. LOLO said

  MEEST VOORKOMENDE MISBRUIKEN BIJ INTERIM-ARBEID.

  1) Men mag niet weten of er in het zelfde bedrijf waar je werkt nog inhuurkrachten werken en als je het vraagt antwoorden ze dat dit onze zaken niet zijn opdat we niet met elkaar zouden kunnen praten over BV ons loon of dat we ons zouden kunnen organiseren.
  2) Als men je opbelt voor een bepaald werk zeggen ze nooit in welk bedrijf je eventueel moet gaan werken tot het contract bijna getekend is voor bang dat je zelf rechtstreeks zou gaan solliciteren in dat bedrijf en dan doen ze o zo sociaal.
  3) Valse beloftes doen met bijna altijd te zeggen na een tijdje optie vast contract, de maffia die komt zelfs hun beloftes na maar de interim-kantoren komen ze nooit na .
  4) De Interim-kantoren geven een C-4 bij het nemen van BV 2 dagen verlof, als dit gebeurt kunnen ze een inhuurkracht eindeloos aan zich binden, want telkens als je een C-4 krijgt begint de termijn dat je als inhuurkracht bij een gebruiker wettelijk mag werken opnieuw te tellen en kunnen ze eindeloos je als inhuurkracht blijven misbruiken.
  BV : 3 maanden bij vermeerdering van werk bij een gebruiker.
  Weiger een C-4 en probeer continue aan het werk te blijven want als je dit nadien kan bewijzen dat je veel langer aaneensluitend hebt gewerkt dan wettelijk mag heb je een vast contract bij de gebruiker waar je werkt, en als je toch moet vertrekken moeten ze je uitbetalen zoals een vaste werknemer met opzegvergoedingen en alle andere voordelen dat ze hebben.
  5) Ze overtreden de wet op gratis leveren van de veiligheidsvoorzieningen zoals veiligheidsschoenen en werkkledij door ze te laten betalen of een zogezegde borg te vragen.
  6) Overuren niet uit te betalen wat zeer dikwijls gebeurt.
  7) De wekelijkse arbeidsduur wordt met de voeten getreden en niet gerespecteerd, zonder de uren mogen terug te nemen zoals vaste werknemers dit mogen doen of ze uit te betalen als overuren wat wettelijk verplicht is.
  BV = In het bedrijf (gebruiker) waar je werkt heeft men de 38 uren week en je maakt 40 uren en je mag die 2 uren per week niet terugnemen zij het wettelijk per week 2 overuren aan 50%.
  8) Het loon dat ze betalen moet hetzelfde zijn wat een vaste werknemer verdiend, volgens ouderdom en anciënniteit.
  Men gebruikt meestal het minimum loon dat men betaald in de sector waar men te werk is gesteld.
  9) Feestdagen die op een wekend vallen bijna nooit vrijwillig uitbetalen alleen als men er herhaaldelijk achter vraagt en men hen zegt dat je er verder mee gaat.
  Er zijn veel inhuurkrachten die dit zelfs niet opmerken en zijn ze die dag verloren.
  Normaal is deze dag betaald terug te nemen of ze moeten deze uitbetalen.
  10) Eindejaar premies die bijna nooit kloppen in de negatieve zin voor de inhuurkrachten natuurlijk.
  11) Alle voordelen die een vaste werknemer hebben moeten de inhuurkrachten ook krijgen, dit gebeurt bijna nooit, ze kunnen dit allemaal zeer moeilijk aan de weet komen en als ze er achter vragen worden ze met een smoes wandelen gestuurd en zal je contract wel snel zijn afgelopen
  12) De reden van overeenkomst (aanwerving) waarom men een inhuurkracht inschakelt in een bedrijf is bijna altijd vals, deze wordt zelfs gewijzigd tijdens de opdracht zonder dat de inhuurkracht het weet.
  Men vervangt gewoon de plaats en de naam van een vaste werknemer die men zogezegd vervangt op papier om zo in orde te blijven met de interim-wetgeving en de inhuurkrachten langer op dezelfde plaats en gebruiker als inhuurkracht te laten werken.
  13) De Interim-kantoren schuimen de arbeidsmarkt af in de media en zelfs de VDAB site om werkaanbiedingen die bedrijven zelf plaatsen om een arbeidskracht te vinden, en contacteren en bellen deze bedrijven op om hun diensten aan te prijzen om een inhuurkracht te laten aanwerven, zij zullen wel alles regelen dat dit allemaal kan en zoeken dan uitvluchten om ze daar te kunnen plaatsen.
  Ze Gaan ONGEVRAAGD de bedrijven af zoals vertegenwoordigers en jehova getuigen om hun diensten aan te prijzen om een inhuurkracht te mogen leveren.
  Ze vertellen de bedrijven hoe ze inhuurkrachten zogezegd wettelijk aan het werk kunnen zetten omdat men de reden van overeenkomst nooit respecteert en niemand controleert of dit wel klopt en dat deze reden overeenkomst ZO REKBAAR is dat ze ermee kunnen doen wat ze willen, er is geen controle hierop en dat weten deze moderne koppelbazen.
  Zo stelen ze vaste jobs op de arbeidsmarkt en maken ze er Interim jobs van en dan durft Federgon te zeggen :
  Wij hebben een MISSIE, met te laten uitschijnen dat ZIJ vaste jobs creëren maar zeggen er niet bij dat ze er eerst valselijk en achterbaks Duizenden jobs op de arbeidsmarkt stelen, om nadien Sinterklaas en de Kerstman tegelijk te spelen met te zeggen, KIJK WIJ creëren VASTE JOBS.
  14) Inhuurkrachten mogen hun eigen vertegenwoordigers niet kiezen die voor hun CAO’S gaan onderhandelen, want aan hen word nooit iets gevraagd en word ALLES achter hun rug beslist en ze hebben GEEN enkel spreekrecht, dit noemt men democratie.
  15) Ze hebben geen Ondernemingsraad, veiligheidscomité, syndicale delegatie enz. en geen verkiezingen zoals in alle bedrijven het geval is.
  16) Als er Door Schorsing als reden overeenkomst staat geschreven op je contracten, en je kunt een misbruik bewijzen, zijn er bijna geen strafbepalingen in de wetgeving en geen termijn dat je als inhuurkracht bij een gebruiker kan of mag werken.
  Hier kan je nooit een vast contract afdwingen bij eventuele misbruiken en de interim-kantoren weten dit, daarom word Door Schorsing zeer veel als reden overeenkomst op de interim-contracten gezet
  Probeer aan de weet te komen of je wel degelijk iemand vervangt die bv ziek is
  of loopbaanonderbreking heeft genomen.
  Door schorsing wordt op grote schaal misbruikt, als dit op je contracten staat kan je alleen het eventueel te weinig betaald geld terugeisen, de interim-kantoren weten dat.
  17) Ze betalen nooit anciënniteit + extra verlofdagen die daaraan verbonden zijn uit, zoals een vaste werknemer dat krijgt.
  18) Loonsverhogingen die een vaste werknemer krijgt worden aan een inhuurkracht niet gegeven wat wettelijk moet gebeuren.
  19) Als de vaste werknemers extra verlofdagen hebben krijgen de inhuurkrachten die niet, en zullen het bijna nooit aan de weet komen, want niemand verteld het hen.
  20) Geen groepsverzekering zoals de vaste die krijgen..
  21) Een goede raad, zet bij de ondertekening van je wekelijkse contracten de DATUM van ondertekening erbij op, want de contracten moeten wettelijk binnen de 48 uur ondertekend binnen zijn bij beide partijen .
  Is dit niet het geval en heb je maar 1 contract waar dit niet is gebeurt heb je een
  VAST contract waar je werkt met alle voordelen daaraan verbonden als je toch
  moet vertrekken zoals opzegvergoedingen enz.
  22) De JONGE interim-consulentes die ons te woord staan en die niet eens wat BV Lassen, een Draaibank, Freesbank, Vonkmaschine, enz zijn, die moeten zeggen en beslissen of wij wel of niet geschikt zijn voor een bepaalde job en ze weten NIET eens wat dit allemaal eigenlijk is laat staan weten wat dan de job inhoud is.
  23) Men chanteert zelfs uitzendkrachten die een bepaald werk weigeren en dreigen iemand als werkonwillig op te geven aan de RVA zodat men hun uitkering zou kunnen verliezen.
  Men lokt de werkzoekende met een droomjob om nadien te zeggen dat die juist is ingenomen en dringen dan aan om veel minderwaardige job te aanvaarden dan waarvoor men is langsgegaan en daarvoor zelfs vele km hebben gereden die niemand vergoed en ze hebben alleen de bedoeling om de mensen in hun bestanden te kunnen zetten voor als ze een slaaf nodig hebben zelfs als er een zelfde merk van Interim-kantoor in je omgeving is laten ze je KM ver rijden om in specifiek hun kantoor te gaan inschrijven.
  Dit bewijst dat ze alleen bekommerd zijn om geld te verdienen op de rug van de inhuurkrachten.
  Zo verplichten ze mensen om voor hen te werken.
  24) Er bestaat een Oumbudsdienst voor inhuurkrachten, en dit is FEDERGON die de interim-kantoren zelf zijn, en dan gaat men hier biechten bij de duivel zelf.
  25) Federgon is voor de Interim-kantoren hetzelfde wat VOKA en UNIZO voor de zelfstandigen is zij vertegenwoordigen hen zoals de vakbonden ons vertegenwoordigen.
  26) Men moet de bedrijven verplichten de geldende loonschalen aan de interim-kantoren te geven om het juiste loon te kunnen bepalen, anders klopt het loon bijna nooit.
  Als men ziet dat een Inhuurkracht het meent dat hij of zij klacht neerlegt als men is misbruikt om zijn eventueel gestolen geld terug te vragen zet men de inhuurkrachten onder druk op allerlei manieren, laat je niet overdonderen en kom voor uw rechten op.
  27) De interim-kantoren werken concurrentie vervalsing in de hand bij de bedrijven onderling met elkaar zelfs kapot te concurreren en de inhuurkrachten de rekening onrechtstreeks te presenteren met van alles niet uit te betalen waarop men recht heeft.
  28) Met de inhuurkrachten te weinig te betalen bestelen ze ook de staatskas, RSZ enz, daar ze hetzelfde loon moeten betalen als een vaste werknemer, met de zelfde functie en anciënniteit maar die nooit juist word betaald.
  29) Er bestaat GEEN controle op interim-arbeid door de arbeidsinspectie, alleen als er iemand klacht neerlegt en als ze zien dat het menens is betalen ze de mensen gewoon uit zodat je NIETS meer over hebt om ermee naar de Arbeidsrechtbank te gaan om hen te laten veroordelen want als ze je uitbetalen dan zal de rechter gewoon zeggen, wat kom jij hier doen je hebt toch alles bijbetaald gekregen en verdwijnt het zo in de doofpot en komt het nergens in de statistieken dat nu door bepaalde politici word gebruikt met te zeggen we horen hier niets van en maken ons zo monddood.

  WAT KAN JE DOEN OM MISBRUIKEN AAN TE PAKKEN :

  – Een goede raad zet bij elk contract dat je tekent de datum van ondertekening bij je handtekening want de Interim-wet zegt dat ze moeten getekend zijn binnen de 48 uur en dit om misbruiken tegen te gaan en kunnen ze bv als er een inhuurkracht ziek word zeggen dat er voor die week geen contract is om je de ganse week niet te moeten uitbetalen.

  – Als je maar 1 contract hebt dat langer dan 48 geduurd heeft voor deze door beide partijen is getekend heb je AUTOMATISCH volgens de wet een VAST Contract bij de gebruiker (Fabriek waar je werkt.) en als je daar moet stoppen ze je opzegvergoedingen enz. als een vaste werknemer moeten uitbetalen en dat kan oplopen.

  – Als je vermoed dat je bestolen word ga dan naar de vakbond en ook naar de arbeidsinspectie om klacht neer te leggen want zo alleen kunnen we de misbruiken stoppen, want de interim-kantoren wanen zich nu al onschendbaar.
  – Verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal zoals de loonschalen + andere voordelen dat de vaste werknemers hebben en verdienen in het bedrijf waar je werkt want de inhuurkracht MOET hetzelfde loon + Voordelen krijgen als een vaste werknemer die hetzelfde werk doet volgen de daar geldende loonschalen en niet het laagste wat de sector (bv Metaal) betaald.
  – Als het moet maak foto’s, neem gesprekken op als je een vraag gaat stellen bij de interim madammekes, deze kennen de interim-wetgeving zelfs niet, daar ben ik zeker van verzamel zo veel mogelijk bewijsmateriaal want vroeg of laat kan je het tegen hen gebruiken als ze je bestelen.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s