Hoe vaak is je nuttige stem al niet… nuttig misbruikt?

Groen als ElectrabelNatuurlijk delen wij de zorg van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw dat er na 7 juni een rechtse conservatieve meerderheid aan het bewind zou komen in Vlaanderen. Welnu, een klare stem voor de PVDA+ is het beste middel om een rechts beleid te voorkomen en de linkerzijde globaal te versterken. In de eindrush, een antwoordje aan hen die denken dat ondanks alles een stem voor sp.a, Groen! of een sociale CD&V’er misschien toch nog nuttiger is.

‘Versnippering’, ‘gevaar voor een rechts asociaal beleid’. Het is het centrale thema geworden van Caroline Gennez in de twee laatste campagneweken. Uiteraard aangevuld met het eeuwige argument dat, door de ondemocratische kiesdrempel van 5 %, die ze zelf invoerden, een stem voor de PVDA+ ‘nutteloos’ zou zijn. Allicht liet je je vroeger daarmee al bij herhaling overtuigen. Bijvoorbeeld toen Louis Tobback in 1995, na het Agusta-schandaal, de SP redde met de belofte ‘Uw Sociale Zekerheid’ te verdedigen. Welnu, waarvoor werd sindsdien uw nuttige stem gebruikt?
– om in de jaren 90 Belgacom te privatiseren, vervolgens de ASLK (door Fortis), het Gemeentekrediet (door Dexia) en ook de uitverkoop van De Post voor te bereiden;
– voor een fiscale amnestie aan de grote fraudeurs;
– voor het stimuleren van een tweede en derde pensioenpijler met respectievelijk bedrijfs- en privé-verzekeringen; door de financiële crisis zijn de pensioenbedragen waarop je uitzicht had vaak al met een derde of meer verminderd.
– door het stimuleren van privé-hospitaalverzekeringen. Zij drijven de honoraria van artsen en supplementen in de ziekenhuizen de hoogte in. Risicovolle patiënten worden uitgesloten. De premies stijgen duizelingwekkend, ook bij Ethias en Argenta (maal 3 vorig jaar). Eens boven de 65 jaar, als men die verzekeringen het meest nodig gaat hebben, worden ze voor velen totaal onbetaalbaar;
– om de pensioenleeftijd voor vrouwen in het geniep op te trekken tot 65 jaar;
– om een generatiepact goed te keuren dat het recht op brugpensioen ontmantelt en verplicht om veel langer te werken. Terwijl, zeker voor de mensen die fysisch zwaar of stresserend werk doen, juist de jaren tussen 55 en 60, en vooral die tussen 60 en 65, heel gevaarlijk zijn om een ernstige ziekte op te lopen. Onze ‘socialisten’ en ‘christen democraten’ vinden het vanzelfsprekend een mooie sociale verworvenheid als het brugpensioen (zeker voor zware beroepen) af te breken. Echte socialisten zouden eerst de fiscale verworvenheden van de superrijken aanpakken.
– om er mee in te stemmen dat de belastingbetaler 30 miljard euro op tafel legt om de puinhoop te trachten op te ruimen die in de financiële sector is aangericht door bankiers die bijna 20 jaar lang rendementen van 15 tot 25% op zak staken en daar nu van wegkomen zonder er ook maar iets substantieels van terug te geven. Erger, vaak krijgen ze er nog gouden parachutes bovenop.
Dit, ruim onvolledige, palmares toont hoe die ‘nuttige’ stem… van jou voor de ‘grote’ sp.a, CD&V enz. vooral nuttig misbruikt is geworden. Dat zal in de huidige crisis, na 7 juni, nog meer het geval zijn.

Wie alleen denkt aan de kiesdrempel, loopt veel kans er na 7 juni zelf over te struikelen

Met een stem voor de PVDA+ vergroot en versterk je het blok dat zegt en bewijst dat er andere, sociale, oplossingen mogelijk zijn: de euromiljonairstaks (vermogensbelasting), 1,5 miljard besparingen door het kiwi-model voor goedkopere geneesmiddelen, de uitbreiding van het systeem van de gratis forfaitaire gezondheidszorg, de verlaging van de btw op gas en elektriciteit naar 6% zoals in Groot-Britannië,…
Je stemgedrag alleen of voornamelijk laten bepalen door de overweging of een partij de kiesdrempel kan halen, is die partijen opnieuw een vrijgeleide geven om samen hun rechtse antisociale beleid verder te zetten. ‘Jouw’ partij raakt dan wel over de kiesdrempel, maar doet jou na de verkiezingen met je bek op de grond terecht komen.

Sp.a-folder 'De ploeg van 't stad', zonder Erik De Bruyne...

Sp.a-folder 'De ploeg van 't stad', zonder Erik De Bruyne...

‘One eleven’ (1-11) nu al verbannen door zijn partij en uit t’ Stad

Kameraad Erik De Bruyn van sp.a-Rood staat bij de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement in Antwerpen 11de op lijst 1. Ik wens hem een goede uitslag. Temeer omdat vele kameraden van sp.a-Rood, die hem op die plaats blijven steunen, eigenlijk vinden dat hij nu al had moeten ingaan op ons voorstel om kartel te vormen. En vaak ook openlijk aankondigen dat zij, voor Europa, ook in Antwerpen, alvast op de pvda+ gaan stemmen. Het verloop van de verkiezingscampagne van de sp.a bevestigt het bange vermoeden van deze kameraden dat de ‘laatste’ poging van Erik De Bruyn een beurt te veel is. Erik haalt daartegen opnieuw het argument van Caroline Gennez boven dat de pvda+ links ‘verdeelt’ en versnippert. Ik denk dat hij zelf beter weet. Hij weet ook hoe hem op de SP-meeting in het Volkshuis van Herentals gewoon de toegang werd ontzegd, hoe zijn affiches door de eigen partijplakploegen overplakt worden. Maar vooral de reclamefolder van de sp.a in Groot-Antwerpen – ‘De ploeg van ’t Stad’ – spreekt boekdelen. Die stelt de kandidaten van ’t Stad voor op een lange harmonicafolder waar, achter Patrick Janssens, 17 andere sp.a-kandidaten uit ’t Stad aan een zeel trekken. Bij die kandidaten van de stad ontbreekt evenwel Erik De Bruyn. Nochtans staat Erik op de lijst en woont hij wel degelijk nog altijd in de stad Antwerpen. Hoeveel kansen gaat Erik maken als hij uit de voornaamste verkiezingspropaganda van zijn partij (een folder op meer dan 200.000 exemplaren) gewoon weggecensureerd wordt? De sp.a-top knipt Erik nu al weg. Wat zal het dan worden na de verkiezingen, eens ze zijn linkse stemmen binnen hebben? De sp.a-top sluit nu al de eigen linkerzijde openlijk uit. Wie verdeelt en versnippert er dan links? Ja, de inspanningen van Erik, zijn de beurt te veel en contraproductief. Ze leveren alleen maar linkse stemmen die gaan misbruikt worden om de rechtse koers voort te zetten en de linkerzijde nog meer te marginaliseren of zelfs uit te sluiten.
Voor meer algemene, overtuigende argumenten, over het versnipperen en verdelen van links verwijs ik naar het korte maar inhoudelijk sterke interview met Peter Mertens in de krant Metro.

Is Electrabel nu groen (Javaux-Vogels) of niet (Greepeace)?

Volgens Greenpeace is Electrabel zo groen als een rode affiche, volgens Javaux (Ecolo) niet

Volgens Greenpeace is Electrabel zo groen als een rode affiche, volgens Javaux (Ecolo) niet

Verschillende vrienden denken ook dat een stem voor Groen! nuttiger is. Dat ze héél ruim de kiesdrempel gaan overschrijden staat vast. In Wallonië worden ze wellicht de 2de partij. Ook hier wens ik de linkse kandidaten in Groen! en Ecolo een goede score.
Wie evenwel wil zorgen voor een consequente rood-groene oppositiepartij, die Ecolo en Groen! aan sommige van hun betere programmapunten gaat houden, stemt evenwel het nuttigst voor PVDA+. En dat zal nodig zijn.
Ik verwijs naar de artikels van Herwig Lerouge en Ruben Ramboer over Ecolo en Groen! in Solidair. In het laatste citeert Ruben Ramboer Ecolo-leider Javaux die in De Standaard toegeeft dat hij tot drie maal per jaar gaat tafelen met Electrabel-baas Hansen en dat het heel goed klikt. Ook Mieke Vogels trok met haar ‘Plan voor een groene economie’ eerst naar de grote patroons van Agoria (metaalsector en technologie), Electrabel en Unizo.
Hier in mijn buurt zie ik bij groene militanten nog de rode affiche van Greenpeace hangen ‘Deze affiche is zo groen als Electrabel’. Wie heeft nu gelijk over de groene intenties en prestaties van Electrabel: Javaux van Ecolo, of Greenpeace?
Het is positief dat Groen de euromiljonairstaks in haar programma overnam. Alleen, in de debatten fietst Mieke Vogels er om heen. Toen, in het grote partijdebat van de vrt op 1 juni Dirk Van Mechelen de idee van een vermogensbelasting aanviel als “alweer een belasting op de mensen” gaf Mieke op dat punt niet thuis.

Test de DOE-stem!

Aan jou om uit te maken hoe je je stem het nuttigst gebruikt. Een ding staat vast: over een stem voor de PVDA+ zal je, in tegenstelling tot de meeste andere ‘nuttige’ stemmen niet ontgoocheld kunnen zijn. Je geeft er een krachtig politiek signaal mee. Je zorgt dat er een consequente sociale oppositiestem in het parlement komt, of dat daar een stevige opstap voor wordt gelegd waar niemand nog naast kan kijken. Dat alles samen zal de linkerzijde buiten en binnen de sp.a, Groen! en ACW versterken en verenigen. Je versterkt er ook een partij mee die op een nieuwe manier werkt en optreedt maar tegelijk haar sterke punt van vroeger, permanente aanwezigheid op de werkvloer, in de vakbonden en de acties, aanhoudt. En het zal vooral op die terreinen zijn dat, na de verkiezingen, het zeer reële gevaar met vereende krachten bekampt zal moeten worden.
Dit artikeltje voor de eindrush beëindig ik dus met een dubbele boodschap.
Een. Ga voor de goed-gevoel-stem waar je achteraf geen spijt van zal krijgen. Met een stem voor de pvda+, koos je voor een juist programma. Je maakte een partij groter die goed bezig is.
Twee. Het klopt dat we deze keer geweerd werden in de ‘doe-de-stem-test’. Om evidente redenen: in 2007, toen we er wel in zaten, kwamen 7% van de mensen bij de PVDA+ terecht, dat was ruim boven de kiesdrempel. Jij kan morgen democratisch revanche nemen onder het motto ‘Test de DOE-stem!’. Door een stem te testen voor de doéners van de PVDA+ in plaats van voor die eeuwige belovers. Een positieve stem. Geluk er mee.

Advertentie

2 reacties »

  1. Jo Coppens said

    Toevallig zijn wij (voor dokterscontrole) in België. Dat wordt dus PVDA+twee.
    Jo Coppens
    Anne Leysen

  2. marc de geyter said

    vanaf nu stem ik overtuigend voor PVDA+ Marc De Geyter

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: