Bloemlezing van ontvangen kiesintenties: ‘Hoge heren, ik stem voor de neuzen’

alle zesWoorden wekken, voorbeelden trekken. Daarom hier, voor de 25 % nog onbesliste kiezers, een bloemlezing van enkele via Facebook, chat en mail ontvangen, en ook elders gelezen, kiesintenties ten gunste van de PVDA+. Van een ex-Boelarbeider tot een Beerschotsupporter, van Veerle uit het Waasland tot een jonge filmproducent, enz. Aangevuld met die van An Nelissen, Nigel Williams, Marc Didden e.a Graag doormailen naar zoekende vrienden.

Ik zit nog maar een paar maanden op Facebook maar vind het een fijne bedoening. Omdat mijn vriendenkring nogal ruim is – Roland Duchatelet e.a. horen er ook bij – geeft het mij snel een idee van hoe de mensen, ook buiten mijn eigen kring, denken en waar ze mee bezig zijn. Bijkomend voordeel is dat ik, door al die mooie You-tube-filmpjes die er geplaatst worden, ooit nog van mijn muzikaal analfabetisme zal verlost geraken. FB is ook prima om je te oefenen in debatteren. Omdat mijn ‘statussen’ nogal vaak polemieken uitlokken schreef Stefaan Vanderdonckt, een groene jongen uit Leuven: ‘Een status van Kris Merckx dat is zoals een fiets van Eddy Merckx. Iedereen wil er op rijden’. Wat overdreven maar Stefaan werkte dan ook in de reclamesector. Maar het leukste, zeker in deze verkiezingsperiode, is de steun die heel wat smoelboekvrienden mij, ongevraagd en vaak in kleurrijke termen, toezonden. Met hun toestemming mag ik sommige hier citeren.

Omdat je, zoals bij het vuurwerk, de bouquet voor het einde bewaart laat ik de citaten van mijn FB-vrienden eerst voorafgaan door een paar pro-PVDA+-uitspraken van BV’s. Ik citeer ze niet omdat ze BV’s zijn – aan die status hechten zij overigens zelf niet, in tegenstelling tot heel wat van hun collega’s. Maar omdat zij, als BV, hun nek ook sociaal en politiek durven uitsteken. En daardoor kunnen zij zeker ook de ‘onbeslisten’ aanspreken.

An Nelissen, Nigel Williams én Lode Van Outryve

Actrice An Nelissen

Actrice An Nelissen

De actrice en feministe An Nelissen is het gezicht van de ‘Stemoproep voor een vereende sociale oppositiestem: ik stem PVDA+’. In Solidair vertelt ze hoe dat komt: “Ik ben al heel lang een linkse rakker, hoor. In de jaren 70 waren we met een hele bende actief bij de SAP. Een paar jaar geleden wist een van mijn oude kameraden me te melden dat hij nu opkwam bij de PVDA. Na een paar gesprekken met hem was ik overtuigd dat dit een oprecht links alternatief is. Daarom steun ik nu ook de oproep.”
Die oude kameraad van An Nelissen is de leraar en Vrije-Woord-reporter, Frank Stappaerts. Frank, die niet zo ver van mij woont in Hoboken, is ook dit jaar verruimingskandidaat op de lijst van de PVDA+, op plaats 14 van lijst 17 voor het Vlaams Parlement in Antwerpen.
An Nelissen verantwoordt zich verder: “De actualiteit van de afgelopen maanden laat ons geen andere keuze. Met de financiële crisis heeft het kapitalisme zichzelf helemaal vast gereden. Terwijl de staat Sinterklaas speelt voor megabedrijven zoals GM en Fortis, wordt de werkende mens echter helemaal vergeten. Aan het einde van de rit zullen de arbeiders de crisis mogen betalen. Deze waanzin moet gewoon stoppen. De werkende mens moet een stem krijgen.Het gaat er voor mij niet over om de sp.a af te zeiken. Het gaat erover om echte linkse standpunten te verdedigen en een dam op te werpen tegen rechts.”

Jonas Geirnaert van Neveneffecten

Jonas Geirnaert van Neveneffecten

De Oproep van An is ondermeer ondertekend door Jonas Geirnaert’, in 2004 nog laureaat op het Filmfestival van Cannes en nu vooral bekend van Neveneffecten.

Ex-sp.a-EP-lid Lode Van Outrive

Ex-sp.a-EP-lid Lode Van Outrive

Nog opmerkelijker dan het duwtje in de rug van Jonas, door Walter Pauli ‘al langer een fellowtraveller van de PVDA+’ genoemd, is de steun van gewezen professor en Europees parlementslid voor de sp.a, Lode Van Outrive. Een steun die de kameraden van sp.a-Rood aan het denken zou moeten zetten. Waarom zou Erik De Bruyn binnen de sp.a datgene kunnen wat Lode, Jef Sleeckx en andere strijdbare en bekwame linkse mensen niet vermochten?

Stand-up-comedian Nigel Williams

Stand-up-comedian Nigel Williams

Dat Nigel Williams de Oproep ook steunt zal niemand verwonderen die op mijn blog al eerder zijn act bekeek die hij, benefiet, bracht bij de voorstelling van mijn boek op de Boekenbeurs onder de titel: ‘Met de vuist omhoog: Leve de zotten!’.

Marc Didden (?) en ‘De Volksgazet’ voor Tine Van Rompuy

Samen met Jan De Smet en Marc Didden (rechts) bij Phara.

Samen met Jan De Smet en Marc Didden (rechts) bij Phara.


Marc Didden, scenarioschrijver van De smaak van Dekeyser, had al eerder, tijdens een uitzending van Phara, gezegd dat hij al vaker voor de PVDA had gestemd. Daarmee reageerde hij op de outing, in dat zelfde tv-programma, van zanger en muzikant Jan De Smet van De Nieuwe Snaar: ‘Als ik Kris Merckx op de lijst zag staan, maakte ik het bolletje achter zijn naam rood.’
Scenarist Marc Didden

Scenarist Marc Didden

Vandaag laat Marc Didden in een Opinie in De Morgen uitschijnen dat zijn bolletje deze keer voor Tine Van Rompuy zal zijn: “Misschien bekeer ik mij in de eenzaamheid van het stemhokje nog snel tot een supporter van Tine Van Rompuy (PVDA+) omdat ik als puntje bij paaltje komt toch nog liever een verpleegster de politiek instuur dan weer eens een dubieuze advocaat.”

Luc Jacquemyn van www.volksgazet.be

Luc Jacquemyn van http://www.volksgazet.be

Luc Jacquemyn, stadsarbeider van Antwerpen maar tegelijk onvermoeibaar en gevleugeld opiniemaker in zijn elektronische www.volksgazet.be voor Hoboken en omstreken adviseert vandaag in dezelfde zin: “De PVDA+ heeft wat mij betreft de beste campagne bedacht, ‘Stop het politieke circus’ met de bijkomende rode neuzen, was een verademing in de door duur betaalde spindoctors bedachte persoonlijke campagnes. En bovendien was de kostprijs helemaal niet duur. De rode bollen die clownsneuzen moesten voorstellen vertelden een eventuele kiezer 100 keer meer dan de mooiste affiche. Ondertussen hoor je overal hetzelfde verhaal: “Ze beloven veel tot de verkiezingen gedaan zijn en dan melken ze ons weer leeg met een belastingetje hier of een bijdrage daar”. En Luc vervolgt: “Wat mij als gewezen lid van de SP.a het meest aan deze campagne stoort is het feit dat de SP.a eigenlijk niet meedoet.(…) Nu mijn stemadvies aan mensen die het echt niet weten: voor Europa zou ik stemmen voor Tine Van Rompuy, zus van… en onafhankelijke kandidate op de lijst van de PVDA+. Deze dame die zich jaren wegstak voor de familie (ze wou haar ouders die CD&V gezind waren niet kwetsen) heeft bovendien goede ideeën en is geen communist maar een boze socialist. Het zou een stunt zijn deze dame in het Europees parlement! En als proteststem is het een ander paar mouwen, geen stem op het Vlaams Belang of Lijst Dedecker maar op de PVDA+ kandidate Tine Van Rompuy!”

De bouquet: hartverwarmende steun vanuit het volk

Freddy Jonckheere, aquarellist

Freddy Jonckheere, aquarellist

Een van de eerste die op Facebook kleur bekende was Freddy Jonckheere uit de Westhoek. Deze aquarellist moet, als praktijkleraar en kleine zelfstandige leven van en met iedereen en dus wat ‘oppassen’. Maar zijn vrijheidsdrang deed hem schrijven: “Dat ik 07/06/09 voor AMADA ga stemmen! Iets beters, laat het mij weten?… Moet ik dat nu laten staan op FB? Voorlopig wel. Iedereen weet nu toch dat ik een commmunist ben. Enfin: mijn echte vrienden wisten het al lang. Niet verstandig van mezelf als artiest. Of het zou moeten zijn dat ik ook VARKENS ga speldeprikken. Dat ik voor AMADA, die nu PVDA is, ga stemmen? Ik meen dat ja. Dat linkse gevoel overgehouden uit mijn studententijd in St.- Lucas Gent. We geven niet af. Blijven doorgaan Kris. RESPECT!!!!”
Nu, Wim Delvoye zal met zijn (in China!) getatoeëerde varkens en andere cloaca’s allicht meer overhouden aan zijn artistiek talent, maar ik verkies alvast de Nudes van Freddy. En dat hij ze in juli kan tentoonstellen in het gemeentehuis van Veurne, met inhuldiging door de door zijn moeder aanbeden sympathieke CD&V-burgemeester, toont dat er in de voorbije jaren in Vlaanderen ideologisch en cultureel toch ook vooruitgang is geboekt.

Rudi Scheers, ex-Boelwerfarbeider

Rudi Scheers, ex-Boelwerfarbeider

Rudi Scheers, werkloze, vader van een gehandicapte zoon en ex-Boelwerfarbeider, ventileert vrij en vrank zijn mening op Facebook. Twee weken geleden schreef hij het bericht dat me inspireerde voor de titel van dit stuk: “Wel heren vanaf vandaag staat mijn stem vast, ge kunt er achter fluiten, ik stem voor de neuzen. Als socialisten verliezen, of ten onder gaan kunnen ze dat alleen aan zichzelf wijten, aan het niet horen van de basis, aan het zich laten verkrachten door de blauwe en andere kleurtjes. Of ik daar blij mee ben? Neen. Maar als les is het dan een verdiende straf. Het woord is aan de kleine linkse partijen, en dat ze zich goed bewust zijn van het feit dat ik ook op hun vingers zal tikken, maar ik heb vertrouwen.”

Een leraar uit Gent mailt me over een gepensioneerde collega: “Weet je dat mijne maat Marc, 74 jaar, jarenlang een sp.a-kiezer nu voor u gaat stemmen. Dat vertelde hij me vandaag. Hij is het salonsocialisme van de sp.a beu. Om die van zijn partij weg te trekken, amaai dat is een resultaat. Allez, veel succes.”

‘Voor de eerste keer geen sp.a, als signaal voor Vandelanotte’

Peter Degryse, West-Vlaamse socialist sinds altijd.

Peter Degryse, ABVV-syndicalist


Peter Degryse uit West-Vlaanderen, onderofficier bij de marine, ABVV’er en socialist sinds altijd, vroeg op 27 mei op FB:
‘Heeft een stem voor pvda+ zin in West Vlaanderen ?”
Ik antwoordde: “Ja. Zeker met een lijsttrekker als ABVV-delegee van Dewitte Lietaer, Filip Desmet!”
En prompt volgde: “OK, dan zal ik voor de eerste keer de sp.a in de steek laten. Jullie standpunten liggen mij 100% maar ik denk dat de kiesdrempel in West-Vlaanderen te hoog gegrepen is. Maar bon, t’ zal alvast een signaal zijn naar Vandelanotte.”
Veerle Heymans uit Waasmunster

Veerle Heymans uit Waasmunster

En op slag kreeg hij steun van onze gemeenschappelijke FB-vriendin uit Waasmunster, Veerle Heymans: “Peter, het leven is aan de durvers he ;-). Er is trouwens niets mis met signalen. Dat ze maar eens goed wakker worden!”
Waarna ik slechts hoefde af te ronden: “Inderdaad, een signaal, dat is de voornaamste betekenis van zo’n stem. En zij zal zo véél zwaarder wegen dan een ‘nuttige’ stem die ze weer eens nuttig misbruiken voor een neoliberale politiek (de ASLK, Belgacom en De Post privatiseren, fiscale amnestie, enz.)”

Een van de pakkendste momenten tijdens deze verkiezingscampagne voor mij was toen we propaganda maakten aan de voetbalmatch Germinal Beerschot – KV Mechelen. Een man kwam toen met zijn twee jonge zonen terug naar mij. Omdat ik er wat over schreef op FB maakte hij zich toen bekend.
“Hey Kris ik ben Piet Bruyninckx uit Wilrijk. Ik ben monitor in een beschuttende werkplaats. Ik werk dagelijks met minder-validen. In mijn vorig leven ben ik art-director geweest voor talloze reclamebureaus. Ik ben een 54-jarige vader van drie kinderen, 2 jongens van 12 en een dochter van 14. Ik was het die u heb aangesproken, met naast mij twee kinderen van twaalf jaar. Ik heb hen over u verteld als de dokter van het volk. Ik heb hen ook verteld dat de financiële crisis niet is veroorzaakt door de mensen die aan het werk zijn. Maar door Amerikaanse banken die op een foute manier investeren. Ik probeer hen duidelijk te maken dat, als je niet veel hebt, dat je dan ook niet veel kan krijgen. Zeker niet met leningen via de bank. Ik heb u altijd nen aangename mens gevonden. Na het gesprek met Tine van Rompuy in Humo ben ik een overtuigd kiezer voor de PVDA. En ik hoop dat er nog meer zullen komen.”

Piet Bruyninckx, ex-art-director en monitor bij mindervaliden. Bij de Beerschotsupporters is er ook veel goéd volk.

Piet Bruyninckx, ex-art-director en monitor bij mindervaliden. Bij de Beerschotsupporters is er ook veel goéd volk.


Facebook-efficiëntie: iemand overtuigen in een minuut

Ook al chattend kreeg ik stemmeldingen.
Een daarvan kwam spontaan van een jonge filmproducent: “Dag Kris. Ik wou je even vertellen dat ik de campagne van PVDA zeer geslaagd vind, een fijne mix van ernst en humor. De boodschap werkt, bravo. Ik zag vandaag rode neuzen op de andere affiches en moest glimlachen. Hebben jullie een communicatiedeskundige onder de arm genomen? Wel, het werkt. Mijn stem hebben jullie alleszins.”

Bruno, een historisch onderlegde belgicist, meldt me: ‘In Brussel voer ik campagne voor mijn partij (BUB), maar aangezien we in mijn streek niet opkomen stem ik op uw partij en mijn familie ook, dankzij mijn niet-aflatende propaganda 🙂 De nuttige stem? Die bestaat niet. Wie stemt NU nog op een traditionele partij? Pff dat is echt een ticket geven voor: bedrieg mij, a.u.b. Ge ziet, ik ben een ‘populist’. Hopelijk haalt ge een zetel ! Uw campagne is alleszins uitmuntend, veel beter dan vorige keren.”

Een man uit Aarschot, met een website ‘Filosofisch Verzet’, plaatst op mijn prikbord: ‘Kris, Van het lood van Hoboken tot lijstduwer voor Europa, links is fier op je.’

Op 1 juni chat Alex E. met mij: “Met wat kan jij mij overtuigen voor de pvda te stemmen en niet voor de sp.a?’. Ik tokkel snel: ‘Daar ga ik een artikel over schrijven voor mijn blog, zie. Wat denk je van de titel: Hoe vaak is je nuttige stem al… nuttig misbruikt? Om bv ASLK te privatiseren, voor het generatiepact, het promoten van steeds duurdere en onzekere privé-hospitalisatie- en –pensioenverzekeringen,… ?’ Binnen de halve minuut flitst het antwoord aan: “Dank voor je reactie. Ik was al overtuigd want een partij die meer naar rechts zwenkt draagt momenteel niet meer mijn voorkeur.”
Waarna ik dit verhaal op mijn status op FB plaats met als bedenking en droom: “Als dat overal zo rap en gemakkelijk blijft gaan :-)”
In de hoop dat deze en andere blitz-methodes ook u in de komende uren kunnen helpen om nog een behoorlijk deel van die 25 procent onbeslisten te overhalen om voor ‘de goei’ te stemmen. Dank bij voorbaat.
En heb je zelf ook nog wat te melden, positief of kritisch? Je kan hieronder reageren of bij kris.merckx@gvhv.be.

Kris Merckx,
Lijstduwer PVDA+
voor Europa en Vlaanderen (prov. Antwerpen)

Advertentie

2 reacties »

 1. Prima die foto 😉 op TV.

  De mijne wel jonger 😉 Voor de volgende keer 😉

  MVG

  Linda

 2. Frans Thys said

  Natuurlijk stemmen we PVDA+. Als je aan de weg timmert, als je van mening bent dat ‘democratie’ gelijk staat aan de mensen betrekken bij het nemen van beslissingen, dan weet je het wel. Dit is DE partij die jou altijd tracht te steunen … Dat is van goudwaarde, een bewijs hoe een ‘kleine partij’ ook ‘heel groot’ kan zijn.

  Frans

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: