Monika Triest, linkse onderwijsdeskundige en feministe, kandidate voor PVDA+

Monika Triest staat op 13 juni als verruimingskandidate op de Kamerlijst van de PVDA+ in Antwerpen. Zij is tweede opvolgster, na dokter Dirk Van Duppen, het PVDA-districtsraadslid van Deurne. Ik ben blij verkiezingscampagne te kunnen voeren. met deze generatiegenote die ruim bekend en gewaardeerd is in onderwijsmiddens en in linkse feministische kringen.

Ik hoop dat onderstaande krachtige tekst waarmee Monika haar kandidatuur motiveert alvast een deel van die honderden leraren en vrouwen, die zij aan diverse hogescholen en universiteiten heeft gevormd, kan aanspreken. Onder haar tekst volgt een korte biografie.
Monika Triest: Mijn motivatie in telegramstijl

“Mijn grootste motivatie voor deelname aan deze verkiezingen is:

1. dat ik altijd al grote bewondering gehad heb voor het concrete werk van de PVDA, vooral dan voor het syndicale werk en voor Geneeskunde voor het Volk;
2. dat ik me aangesproken voel door het feit dat er nu bij PVDA+ ook verruimingskandidaten worden aangezocht;
3. mijn  diepe ontgoocheling met de SP.A de laatste jaren;
4. de acute sociaal-economische situatie waar we nu wereldwijd inzitten en de beruchte rol van de banken erin;
5. mijn feministisch engagement dat ik levenslang heb gehad en dat ik nu terug wil aanwakkeren
6. de inspiratie ik het laatste jaar heb gekregen van de groep Attac en van de Vooruitgroep, waarvan ik lid ben
7. het effect van het boek ‘Dokter van het Volk’ van Kris Merckx en van Dirk Van Duppens kiwi-model voor goedkopere geneesmiddelen.

Mijn ‘programmapunten’ beperken zich tot een drietal:

1. pro-actieve stedelijke democratie waarin ook vrouwen en allochtonen een daadwerkelijke rol spelen;
2. levenslang onderwijs als effectieve vorming  van burgers in die stedelijke democratie;
3. gezondheidszorg omvormen tot Geneeskunde voor het Volk en dus ontnemen aan de autoritaire, ondemocratische, oncontroleerbare  organen zoals de Orde van Geneesheren.”

Monika Triest bekleedde in de jaren 80 de eerste leerstoel Vrouwenstudies aan de universiteit van Amsterdam

Korte biografie

Monika Triest is geboren in Aalst in 1941. Zij studeerde klassieke filologie aan de universiteit van Gent en begon daarna aan een zwerftocht doorheen Duitsland, (toen nog) Tsjecho-Slowakije, Canada, de Verenigde Staten van Amerika en Nederland. Zij specialiseerde zich in sociologie en onderwijskunde en haalde haar doctoraat aan de University of Cincinnati, Ohio, USA. In de jaren 1960 stond zij mee aan de wieg van cursussen ‘Vrouwenstudies’ aan verschillende universiteiten. In de jaren 1980 bekleedde zij de eerste leerstoel Vrouwenstudies aan de universiteit van Amsterdam.

In haar onderzoek en publicaties heeft Monika Triest steeds bijzondere aandacht gehad voor de positie van de vrouw, wat ook blijkt uit haar recente boeken:
– 1998: Het Besloten Hof. De begijnen in de Zuidelijke Nederlanden. Uitg. Van Halewyck.
– 2000: Macht, vrouwen en politiek, 1477-1558: Maria van Bourgondië, Margareta van Oostenrijk, Maria van Hongarije. Uitg. Van Halewyck.
– 2002: (met co-auteur Lou Gils) Met de duivel naar bed: heksen in de Lage Landen. Uitg. van Halewyck.

Plaats een reactie