De chip van Marc Coucke of hoe erg het met onze topkapitalisten gesteld is

Het gaat beslist niet goed met onze vrije markteconomie. Maar duidelijk ook niet met haar meest ‘succesvolle’ topkapitalisten. Dat is het enige besluit dat je kan trekken als je gisteren Marc Coucke, CEO van Omega Pharma, zijn wonderchip ‘tegen hersentumoren veroorzaakt door gsm’en’ doodernstig hoorde voorstellen. Dit moet zelfs voor zijn huisschilder Kamagurka te crazy zijn.

Onderzoek op 25 proefpersonen in 2 privé-ziekenhuizen – bloednames allicht betaald door Riziv ! – verricht door een (jawel!) onderzoeker. Ziedaar hoe dhr. Coucke aan wetenschappelijk onderzoek doet. En voilà, net voor de kerstcadeaus, is er een wondermiddel tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van het gsm’en. En voor 40 € is het vanaf vandaag al te koop bij de apotheker. Of, de vrijheid-blijheid van het kapitalisme om geld uit je zakken te kloppen.

Gisteren mocht Coucke, in aansluiting op een debat bij Phara over de ernst van de economische crisis, zijn koopwaar aanprijzen. En hoe reageerden de andere gasten? Zij zagen er allemaal wel wat in. Niet alleen de nieuwe ‘rijzende ster van de sp.a’, John Crombez. Maar ook reclameman Marc Fauconnier en vooral financieel expert Geert Noels van het beursbedrijf Petercam.
Twee heren die, samen met Coucke, voorheen onderstreept hadden dat het met deze crisis wel goed komt binnen een paar maanden of een jaar. Als we maar op de tanden bijten en innoveren. Coucke: ‘Hoe meer de slinger nu de slechte kant uitgaat, hoe sneller hij terug aan de goeie kant zal terugkomen.’ En al de gasten knikten. Voilà, zo simpel is dat. Net zo eenvoudig als het uitvinden van een chip tegen schadelijke gsm-straling.

Als de oordelen van deze heren over de crisis even betrouwbaar zijn als hun inschatting van de waarde van het nieuwste product van dhr. Coucke, dan mogen we beslist op beide oren slapen. Dat is misschien nog een betere manier om hersentumoren te vermijden. Want ondertussen kunnen we niet mobiel bellen.

Zelfs Artsenkrant zag zich verplicht een paar kritische kanttekeningen te plaatsen: “Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde aan de VUB, pakt de onderzoekers op hun methodologie. ‘Op de website van de ontwikkelaar, More Energy Solutions, worden vier studies aangehaald over het thermisch effect, een bloedanalyse, een beoordeling symptomatische klachten en een heart rate variability studie. Geen van deze studies werd gepubliceerd, wat wegens de zeer onwetenschappelijke opzet van de studies niet verwonderlijk is. Op de figuren van de studie rond thermografische impact is duidelijk te zien dat de onderzoeker zelf de proefpersoon was, hetgeen niet echt geloofwaardig overkomt. De essentiële vereisten voor een onderzoek zoals placebo controle, blinderingen van de proefpersonen en onderzoekers en randomisatie waren hier zonder veel problemen mogelijk maar werden niet toegepast. Dit komt de geloofwaardigheid van het onderzoek zeker niet ten goede. Maar er is meer. In kleine lettertjes op de website van More Energy Solutions staat de volgende tekst: “Noch More Energy Solutions, noch zijn distributeurs, partners of verkoopspunten, beweren dat enige van zijn producten bedoeld zijn om ziekten of aandoeningen te diagnosticeren, te behandelen, te genezen, te verlichten of te voorkomen.” Vanzelfsprekend draagt dat niet bij tot de geloofwaardigheid van het product. Devroey vindt het vreemd dat een bedrijf zoals Omega Pharma de chip op de markt brengt, maar ” Omega Pharma is een (respectabel) groot beursgenoteerd bedrijf, dat gewoon winst probeert te maken. Ze verkopen ook bepaalde voedingssuplementen waarvan de werking nooit bewezen is.” (Artsenkrant, elektronische versie 10 december 2008)

Advertentie

1 reactie »

  1. Jeff said

    ‘Hoe meer de slinger nu de slechte kant uitgaat, hoe sneller hij terug aan de goeie kant zal terugkomen.’

    Blijkbaar is fysica ook niet Coucke’s sterkste kant. De periode (tijd om over en weer te gaan) van een slinger is onafhankelijk van de uitwijking maar afhankelijk van de lengte van de slinger.

    Om juist te zijn: hoe verder hij de slechte kant uit gaat, hoe verder hij de goede kant zal uitslaan.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: