Herinnering aan Ludo Dierickx en zijn inzet voor Vlaams-Waalse solidariteit

Vanmorgen overleed plots Ludo Dierickx (79), gewezen Kamerlid en senator voor Agalev. Naar aanleiding daarvan betuigde ik, via het digitale rouwregister op de de site van Groen!, met onderstaand bericht mijn medeleven aan zijn vrouw Eva Maria, aan zijn twee zonen en aan zijn vrienden van binnen en buiten Groen!

Beste vrienden,

Ik heb Ludo in de voorbije 35 jaar regelmatig ontmoet als politicus en als mens en daar goede herinneringen aan overgehouden. De eerste keer dat ik Ludo ontmoette was in het midden van de jaren zeventig toen Luc Versteylen, samen met een paar andere mensen, in Borgerhout een hongerstaking hield – als ik me goed herinner, voor het behoud van een volkssteeg.
De laatste keer dat ik Ludo zag was op 12 januari van dit jaar. Na afloop van de de nieuwjaarsreceptie van GroenPlus in Antwerpen bracht ik hem toen terug naar zijn huis op de Jan Van Rijswijcklaan. Op die receptie had ik, op verzoek van de seniorenwerking van Groen!, vanuit een marxistische visie commentaar geleverd op de Groene New Deal, het nieuwe programma van Groen! voor een ecologische economie.

Op die bijeenkomst, in het Groen Huis in Berchem, liet Ludo Dierickx zich opmerken met een optreden dat hem en zijn denken ten voeten uit tekende. Rechtopstaand met zijn rijzige gestalte, vertaalde hij nauwgezet en uitvoerig zowel mijn uiteenzetting als die van Groen!-ondervoorzitter Wouter Van Besien naar het Frans. Een fijne geste naar de genodigden van Ecolo toe. En, in hartje Antwerpen, een verademing na zoveel maanden van nationalistisch gehakketak.

Ludo illustreerde zo nog maar eens het politieke aspect dat ik altijd het meest in hem gewaardeerd heb: zijn principieel verzet tegen het retrograde nationalistische denken dat, in onze streken, werkende mensen en progressieven verdeelt en verzwakt. Zo was, Ludo als toenmalig Kamerlid van Agalev, al midden van de jaren 80, samen met mij een van de initiatiefnemers van een ‘Oproep voor Vlaams-Waalse solidariteit’ die toen heel wat Nederlandstalige en Franstalige syndicalisten en academici achter zich kreeg.

Ludo, we zullen ons de verbetenheid herinneren waarmee jij werkte aan progressieve Belgische eenheid en solidariteit én aan jouw – en ons – andere grote doel: de redding van onze planeet.
Vaarwel, gedreven vriend.

Kris Merckx,
stichter van Geneeskunde voor het Volk,
gewezen nationaal woordvoerder van de PVDA-PTB

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: