Fortis verpatst aan BNP Paribas: ‘flaminganten’ van CD&V-NVA kozen uitrit Frankrijk

dewever4Vanmorgen voerden mijn partijkameraden een geslaagde actie aan de aandeelhoudersvergadering van Fortis. Ook opgemerkt hoe eenvoudig verschillende van die actionairs gekleed waren? De rangen van het ‘proletariaat’ groeien zichtbaar aan in deze crisis. Zelf wil ik het gebeuren aangrijpen om (nog) een eitje te pellen met Bart De Wever. Dat ik hem drie seconden deed verliezen in de finale van De slimste mens – hij verwarde mij even met de Griekse arts Hippocrates – volstaat voor mij niet. Dat zijn nationalistische core-business vandaag aan diggelen viel, wel.

Je hebt ze allicht ook al gezien. De affiche waarmee Bart De Wever stemmen hoopt te werven. ‘Afrit Vlaanderen, uitrit crisis’. Misschien kan zijn partij hem eens GPS cadeau doen. Want vandaag werd wel heel klaar waar al dat onnozel flamingant gedoe, waarmee De Wever en Leterme, het land en de regering meer dan een jaar hebben verlamd, in werkelijkheid tot leidt. En hoe ridicuul al die beweringen zijn dat er voor de huidige crisis van de geglobaliseerde kapitalistische economie gemakkelijker oplossingen te vinden zouden zijn binnen het kader van een Vlaamse staat. De affiche van De Wever ligt, wat dat betreft, in de lijn van het Vlaams Belang die de NVA dezer dagen zo mogelijk nog overtreft met het ordewoord ‘Opel in Vlaamse handen’. Met die toverformule zou de Antwerpse automobielfabriek gered kunnen worden uit de internationale crisis van overproductie die er voor zorgde dat er nu vier Opelfabrieken te veel zijn in Europa. Gelove wie geloven wil.

Fortis in handen van de‘francofone vijand’: de leegheid van het Vlaams-nationalistisch discours

dewever5

Terug naar Fortis. Hebben de ‘flaminganten’ van de CD&V – die naar verluidt nog altijd trouw zijn aan het communautaire programma van 2007 van het kartel CD&V-NV-A – de afrit Vlaanderen genomen om Belgiës grootste bedrijf te redden uit de crisis? Neen, ze kozen voor de uitrit Frankrijk. Zeven maanden lang manoeuvreerden ze om Fortis te verkopen aan de grootbank BNP Paribas. Voor een habbekrats verpatsten de ‘flaminganten’ ons vroegere nationale kroonjuweel aan de francofone ‘vijand’. Van hun kant spanden Reynders en Di Rupo – die met regelmaat ook een Franstalige bijdrage leveren aan het nationalistische gestook – zich al evenzeer in om deze hold-up met 12 miljard euro belastinggeld te sponsoren.
In de grote economische dossiers rijden de traditionele en nationalistische partijen uiteindelijk altijd voor de sterkste kapitaalgroepen. Ongeacht de taal (of talen) die zij spreken. Al hun nationalistische prietpraat dient alleen om, aan beide zijden van de taalgrens zand in de ogen te strooien van het volk en te verbergen voor wie zij werkelijk werken.

Wie zei er ook weer: ‘Proletariërs aller landen, verenig u’ (en maak komaf met de nationalistische verdeeldheid)? Misschien zijn er vandaag wel aandeelhouders van Fortis die daar oor naar hebben.

Post scriptum.
Terwijl mijn kameraden in Gent het Fortis-circus aanklaagden, zag ik een patiënt met wie ik al zeven maanden een gevecht voer om zijn blijvende arbeidsongeschiktheid van een zwaar arbeidsongeschiktheid te doen erkennen. Ik moest aan hem denken toen ik Fortis-CEO Karel De Boeck en miniter Reynders daarnet hoorde zeggen dat ze nu van de holding een ‘industrieel’ project gaan maken, te weten een internationale verzekeringsmaatschappij. Mijn patiënt, een bouwvakker, werd in december 2007 door een hijs met 2,5 ton betonijzer van een camion gegooid. Hij belandde meer dan tien meter verder op de grond met gebroken ribben, een miltscheur en nog een pak letsels. Na 9 maanden werd hij door de artsen van een andere ‘industriële’ verzekeringsmaatschappij, AXA (ook daar geldt: ‘eerst de winst’), arbeidsgeschikt verklaard. Zijn ‘post-traumatisch stress syndroom’, uitvoerig gedocumenteerd door een psychiater van het universitair ziekenhuis? Niet erkend. Die artsen hadden zelf eens op die camion moeten staan.

Advertentie

1 reactie »

  1. […] la Donck en Roos bij mogen zitten wordt een Amerikaans bedrijf ineens Vlaams. Al eerder schreef ik hoe de uitverkoop van Fortis aan BNP-Paribas de leegheid van het Vlaams-nationalistische discours bewijst. De gewezen NVA-kartelpartner CD&V heeft niets anders gedaan, dan zich samen met Didier […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: