De Wever verkoopt lucht: Telenet is niet Vlaams maar Amerikaans

NVA Vlaamse energiemaatschappijBart Dewever mag dan al de bijna-slimste-mens-van-de-wereld zijn (correctie: van Noord-België), hij neemt het Vlaamse kiesvee voor een stelletje domoren. En wel met zijn advertentie over goedkopere ‘Vlaamse’ energie. Vandaag voorspellen Dag Allemaal en Kris Peeters in HLN dat Dewever wel eens zou kunnen pieken. Daarom dit stukje.

Deze blogbijdrage maakte ik in het voorbije Pinksterweekend, in een opwelling over het bedrog van een NVA-advertentie in Gazet Van Antwerpen en De Standaard. Daarin haalt De Wever het voorbeeld van Telenet aan om te bewijzen dat het mogelijk zou zijn de energie ‘in Vlaamse handen’ te krijgen en goedkoper te maken. Ik had mijn reactie tot nu toe niet geplaatst omdat ons rood-groene doelpubliek echt wel geen boodschap meer heeft aan de communautaire praatjes. Dat weet sluwe Bart blijkbaar zelf ook want de lezers van De Morgen kregen zijn nationalistisch verzinsel niet te zien. De Wever beseft dat hij het imago dat hij bij dat publiek met zijn colums opbouwde – en die gingen bijna nooit over ‘de Vlaamse zaak’ – alleen maar kon schaden.
Maar zonet krijg ik 8 bladzijden doorgestuurd uit Dag Allemaal. Onder de titel ‘Waarom u niet zult stemmen op die persoon’’ laat men tientallen kiezers aan het woord die uitleggen waarom zij niet (meer) op Anciaux, Leterme, Patrick Janssens, Filip Dewinter, Jean-Marie Dedecker,… zullen stemmen. De redacteur merkt en passant op dat sommige politici nooit spontaan vernoemd werden bij zijn marktpleinenonderzoek: ‘Naar mensen als Frank Vandenbroucke, Dirk Van Mechelen, Bart De Wever of Kris Peeters werd geen enkele steen geworpen.’ Tegelijk meldt mijn vrouw mij dat Kris Peeters in een interview in Het Laatste Nieuws zegt dat het wel eens zou kunnen dat ‘De Wever bij deze verkiezingen gaat pieken’. Van CD&V is geweten dat ze, meer dan gelijk welke partij, voortdurend peilingen voor eigen rekening laat uitvoeren. Daarom: u zelf lacht allicht met de nationalistische fabeltjeskrant, maar hieronder dus toch een voorbeeldje waarmee je sommige fans van Bart misschien kan laten nadenken over zijn politieke en sociaal-economische kernverhaal. Dat rammelt namelijk evenzeer als dat van de andere nationalistische politici, van VB tot Desomer, Peeters tot en met, helaas, Frank Vandenbroucke.

Verhindert nationalistische waan om te googelen op ‘Telenet’?

De advertentie over de 'Vlaamse' energiemaatschappij naar het voorbeeld van Telenet verscheen niet in De Morgen...

De advertentie over de 'Vlaamse' energiemaatschappij naar het voorbeeld van Telenet verscheen niet in De Morgen...

Wat verkondigt Bart De Wever in zijn advertentie onder het motto ‘Wij steken graag onze energie in goedkopere Vlaamse energie’? Althans aan de lezers van Gazet van Antwerpen en De Standaard waarvan hij inschat dat zij voor een groot deel nog altijd in de Vlaams-nationalistische waan verkeren? Ziehier de NVA-boodschap: ‘Eerst Electrabel, nu Luminus. Net als onze banken wordt ook de Belgische energiesector integraal verkocht aan Frankrijk. De NVA vindt het hoog tijd voor een eigen Vlaamse energiemaatschappij. Onrealistisch denkt u? Toch niet. Kijk maar naar de Telenetoperatie waarmee Vlaanderen er eerder al in slaagde om komaf te maken met het monopolie van Belgacom.’
Bart rekent er op dat, nadat alle traditionele Vlaamse partijen al vele jaren hem en het VB achternalopen in het ‘Vlaanderen-kan-het-beter-verhaal’, de nationalistische verdwazing de meeste lezers zal verhinderen om bijvoorbeeld eens te googelen om wat meer te weten te komen over dat ‘Vlaamse’ Telenet. Wie het toch zou doen, vindt anders met een klik dit Belgabericht, al daterend van 4 mei 2007: ‘Liberty Global grijpt macht in raad van Telenet. De Amerikaanse kabeltelevisiegroep Liberty Global krijgt de meerderheid van de zitjes in de raad van bestuur van Telenet. Als het voorstel het haalt, bezet Liberty 9 van de 17 zitjes in de raad. Opvallend is dat de lokale, historische aandeelhouders van Telenet, waaronder de GIMV, terugvallen van 9 naar 4 bestuurders. Zij leveren wel nog de voorzitter, Frank Donck. Hij vertegenwoordigt het Financieel Consortium, met KBC als grootste partij. Dat hij aanblijft, is volgens Liberty bedoeld als signaal dat het veel aandacht schenkt aan de lokale inbreng.’ Smeuïg détail: in dit bericht vernamen we ook dat zelfs de linkervleugel van de sp.a-top, samen met een CD&V-collega, hier en daar wat mag blijven meeschnabbelen. ‘De met Electrabel gelieerde gemengde intercommunales, vroeger de belangrijkste aandeelhoudersgroep, boeten sterk aan belang in. Daardoor verdwijnen figuren als de Sint-Niklase en de Brugse burgemeester Freddy Willockx (sp.a) en Patrick Moenaert (CD&V) uit de raad. Ze worden wel adviseur.’

De kapitaalsstructuur van Telenet eind 2008: voor 51,6% Amerikaans.

De kapitaalsstructuur van Telenet eind 2008: voor 51,6% Amerikaans.

‘Energie, Opel,… in Vlaamse handen’? Die van KBC? Dan kunnen we gerust zijn!

Bart Dewever rekent er verder op dat zo goed als niemand op internet het jaarverslag 2008 van Telenet op te vragen. Daarin kan je anders lezen dat de Amerikaanse groep Liberty Global Investment inmiddels 51,6% van de aandelen van Telenet controleert, Financial Consortium nog slechts 3,65% en Fortis Investment Management 5,73%. Kan de bijna slimste mens ons eens uitleggen hoe je een bedrijf met manifeste Amerikaanse meerderheidsparticipatie mag omschrijven als voorbeeld van het ‘in Vlaamse handen’ brengen van een sector?
Hoe slim en geestig Bart ook soms kan zijn, zijn nationalistische demagogie is van VB-niveau. Die beweren ook dat Opel Antwerpen kan gered worden door het in ‘Vlaamse handen’ te brengen. Welke Vlaamse handen? Die van KBC? Dan kunnen we pas gerust zijn! Dat hebben we zopas met de bank gezien.

De bestuurders van Telenet. Als er voor NVA maar een paar grote Vlaamse bourgeois zoals Frank Donck en Jozef Roos bij mogen zitten wordt een Amerikaans bedrijf ineens Vlaams.

De bestuurders van Telenet. Als er voor NVA maar een paar grote Vlaamse bourgeois zoals Frank Donck en Jozef Roos bij mogen zitten wordt een Amerikaans bedrijf ineens Vlaams.

Al eerder schreef ik h hoe de uitverkoop van Fortis aan BNP-Paribas de leegheid van het Vlaams-nationalistische discours bewijst. De gewezen NVA-kartelpartner CD&V heeft niets anders gedaan, dan zich samen met Didier Reynders het vuur uit de sloffen lopen om België’s ‘systemische bank’ voor een habbekrats te verpatsen aan de Fransen. Het inspireerde mij tot een lichte aanpassing van de verkiezingsaffiche van Dewever ‘Afrit Vlaanderen – Uitrit crisis’ in ‘Afrit Vlaanderen – Uitrit Frankrijk (BNP-Paribas)’. Nu maakt De Wever wat demagogie over de verkoop van onze banken aan de Fransen, maar neem gerust aan dat hij, indien hij toen nog de regering van zijn vriend Leterme zou gesteund hebben, in dit dossier niet anders zou gehandeld hebben. Nationalisten rijden voor de kapitalisten die hen het sterkste lijken en die hun nationale bourgeois het meest te bieden hebben. Zoals bijvoorbeeld de voorzitterszetel van Telenet voor de Vlaming en KBC-man Donck. Dat de echte machthebbers Fransen, Amerikanen of Duitsers zijn, vormt dan voor hen geen enkel probleem meer. Het Telenet-voorbeeld toont dat Bart en zijn NVA in deze sector liever blijft rijden voor een Amerikaanse kapitaalgroep. Ziedaar het ‘grote’ verschil tussen de Vlaams-nationalisten van CD&V en die van NVA. De enen, (CD&V), rijden actueel meer voor de Franse (BNP-Paribas, Suez-GDF), de anderen (NVA), althans in de sectoren telecommunicatie en energie, meer voor Amerikaanse of misschien ook wel Duitse geld- en industriemagnaten.
Arm Vlaanderen. Zeker als je factuur in de bus valt. Ongeacht of, ze voor telecommunicatie nu van Belgacom, Telenet of Mobistar is. Of, voor je energie, van Electrabel, Luminus of Nuon. Of binnenkort misschien ook wel van een met Vlaams vernis opgesmukt filiaal van de Duitse energiereus RWE, waar sp.a-er Karel Van Miert al lang bestuurder is…

Advertentie

1 reactie »

 1. Filiep said

  Ik geef je volkomen gelijk met deze analyse.
  Het belangrijkste als consument vind ik echter niet dat Telenet een Amerikaans bedrijf is, maar dat de overheid omwille van puur persoonlijke vriendjespolitiek monoplies bestendigt, en zo de belangen van de consument schaadt.
  In plaats van te staan juichen hoe het monopolie van telefonie van Belgacom jaren geleden doorbroken werd door de opkomst van Telenet, zouden ze zich beter eens bezighouden met de vraag waarom telefonie en internet en digitale TV hier nog steeds veel duurder zijn dan in het buitenland.
  En dat komt nu net omdat op een debiele manier 2 monopolies gesteund worden : een op de TV kabel (Telenet) en een op de telefoonkabel (Belgacom).
  Al jaren kijk ik uit naar de dag waarop ze ons de digiboxen en digicorders niet langer door de strot duwen, maar ons de mogelijkheid geven in alle vrijheid ons eigen decoder te kiezen.

  Met deze reclame maakt NV-A nog maar eens duidelijk aan welke kant ze staan.
  De verleiding om PVDA+ te stemmen wordt met dit artikel groter.
  Ik spuug van de klassieke politiek met hun persoonlijke verrijking, hun vriendjespolitiek, hun belangenvermenging, onze nepverkiezingen vol met lijsten van toekomstige verkozenen die toch niet gaan zetelen.
  België én Vlaanderen zijn gewoon schijndemocratieën.
  “Doe de stemtest” om te weten voor men kiest, zegt men dan, maar die stemtest duwt nog meer in de richting van het politiek bedrog, want er wordt alleen gekeken welke fabeltjes door politici uitgekraamd worden, en in welke mate die overeenkomen met onze verzuchtingen.
  Dat ze die fabeltjes misschien al bij honderden verkiezingen uitgekraamd hebben, maar ze daarna iedere keer links laten liggen, daar maakt die test mooi abstractie van.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: