De Morgen (bis): syndicale en ideologische zuivering is voornaamste aspect

Georges Timmerman, ook syndicalist

Georges Timmerman, ook syndicalist

Ik keek gisterenavond naar Phara met DM-redactrice Liesbeth Van Impe en vandaag naar de blinde vlekken op de DM-site. Dit noopt me tot ‘zelfkritiek’ over de nogal ‘economistische’ titel van mijn stukje van gisteren. Ik denk nu dat de klemtoon moet gelegd op de syndicale en politieke zuivering door Van Isacker-Van Thillo, meer dan op hun reëel winstbejag.

DM-redactrice Liesbeth Van Impe trok gisteren meer dan behoorlijk haar streng bij Phara. Vlotte babbel, goeie debater. Dat ze trouw bleef aan de liberale editoriale lijn van een meerderheid in de krant – ‘Ja, wij hebben het generatiepact verdedigd’ – verraste me niet bepaald. Maar ze heeft een punt als ze er aan herinnerde dat De Persgroep, door het syndicaal en redactioneel verzet, wat heeft moeten inbinden en het aantal ontslagen bijna halveren. Ik besluit er uit dat ik in de titel van mijn vorig stukje te veel de klemtoon legde op het winstbejag van Van Thillo. In deze affaire moet wellicht eerder het aspect syndicale en politieke zuivering op de voorgrond geplaatst worden. (Nu, ik heb vroeger af en toe ook al eens ‘zelfkritiek’ gemaakt op mijn ‘economisme’ – inside-joke). Maar ja, een titel daarover is ook niet zo catchy. Het feit zelf is wél heel alarmerend voor wie de democratie en verscheidenheid in standpunten en berichtgeving belangrijk vindt.

‘Opiniemakers’ op straat gezet zoals proleten: E-adressen stante pede afgesloten

Natuurlijk blijft de factor winstmaximalisatie belangrijk. Op FB schrijft Luc Van Braekel dat hij Van Thillo begrijpt, dat de tering naar de nering moet gezet worden. Hoeveel zicht heeft hij wel op de nering van Van Thillo? Ik vernam alleen dat hij wel geld heeft om NRC, De Volkskrant enz. te kopen. Maar om dertien mensen bij De Morgen aan het werk te houden, dat zou niet gaan? Voor die ontslagenen is het economische aspect ook niet het minst belangrijkste, maar dan in de omgekeerde richting. Bernard Dewulf meldde vandaag op Facebook dat hij nu ook tegen financiële problemen aankijkt.

Inmiddels is het wel knap dat er zich al meer dan 1800 leden meldden op de FB-steungroep voor Bernard Dewulf met 160 steunberichten. Er zijn ook al fan-pages voor Hans Vandeweghe en George Timmerman. Straks hebben we geen kranten meer nodig. tenzij Van Thillo en Cie ook hun hand op internet leggen.
De persvrijheid zou daar alvast niet mee gebaat zijn. Ik zoek daarnet op de site van De Morgen naar een bericht over het verder verloop van het conflict en vind 0,0. Zelfs geen bericht over de actie van een belangrijke aantal columnisten van De Morgen die uit solidariteit alvast twee weken niet gaan publiceren in De Morgen. Tot mijn ontgoocheling, en ongetwijfeld nog meer tot die van de ontslagenen – geeft ook de DM-site de indruk van ‘back to business as usual’.

Liesbeth Van Impe gaf ons gisteren nog een staaltje hoe de ‘dictatuur van het kapitaal’, ook anno 2009 meer kan zijn zijn dan een oubollige marxistische slogan: “De E-mail-adressen van de ontslagenen op demorgen.be waren zaterdagnamiddag al meteen afgesloten.” Of hoe ‘Opiniemakers’, behorende tot de ‘vierde macht’ – denk aan de invloed die onthullende artikels van Vandeweghe en Timmerman hadden, of de Opinierubriek onder leiding van Bultinck – door de echte economische en politieke machthebbers in een klap het lot van de proleten kunnen delen.
Laat ons hopen dat diegenen die hopen dat de zaak De Morgen over and out is, zich voor een keer vergissen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: