Welkom terug in de blog-o-sfeer, collega Dirk Van Duppen

Dr. Dirk Van Duppen

Dr. Dirk Van Duppen

Geneeskunde voor het Volk-collega Dirk Van Duppen is terug in blog-land. Dirk is bekend als dé promotor van het kiwi-model voor goedkope medicamenten. Hij is sinds vandaag terug actief op zijn blog. Ondermeer met een mooi stukje over zijn recente ziekte. Tegelijk persoonlijk, ironisch en optimistisch. Net op tijd dus om als 1ste opvolger op de pvda+-lijsten voor Europa en Vlaanderen (Antwerpen), samen met mij als lijstduwer en met alle andere kandidaten, Peter Mertens en de vernieuwde pvda op 7 juni maximaal te duwen.

Gisteren zei journalist Bart Brinckman nog, in een debat met Peter Mertens op atv, dat de pvda+, buiten Tine Van Rompuy, ‘geen enkele bekende figuur’ op haar lijst heeft staan. Het is hem vergeven, maar dan heeft hij alvast niet gezien dat Dirk Van Duppen zowel voor onze Europese lijst als voor het Vlaamse parlement (in de provincie Antwerpen) de plaats van eerste opvolger bekleedt. Dirk niet bekend? Vraag dat eens aan de verantwoordelijken en leden van de sociale organisaties KWB, ACV-LBC, ABVV-BBTK, Christelijke en Socialistische Mutualiteiten met wie hij al vijf jaar lang een nationale beweging op gang bracht om ook in ons land het Nieuw-Zeelandse systeem van openbare aanbesteding voor geneesmiddelen (het kiwi-model) toe te passen. Dit zou de ziekteverzekering toelaten jaarlijks 1,5 miljard euro te besparen. Geld dat kan gebruikt worden voor 25.000 nieuwe jobs in de zorgsector en het oplossen van de wachtlijsten in die sector. Voor patiënt en ziekteverzekering zouden de geneesmiddelen de helft en meer goedkoper kunnen worden. Dirk niet bekend? Drie weken lang wijdde Wilfried Hendrickx in Humo een serie aan zijn boek ‘De Cholesterooorlog, Waarom geneesmiddelen zo duur zijn’. De gezamenlijke commissies Volksgezondheid en Sociale Zaken van Kamer en Senaat wijdden er in 2005 een hele dag zitting aan. En bij de grote aandeelhouders van de farmabizz, verdedigd door Pharma.be, lustten ze Dirk rauw. De hete adem van het kiwi-model verplichtte hen om in 2006 900 geneesmiddelen zwaar in prijs te doen dalen. En dat knabbelde natuurlijk aan hun return on investment van 27% per jaar waaraan zij gewend waren.

strong>Dirk Van Duppen gangmaker van kiwi-model, steunpilaar in strijd tegen Wrange Lapper

Dirk niet bekend? Vraag dat eens aan de activisten tegen de Lange-Wapperbrug (Ademloos, Straten-Generaal e.a.). Zij zullen onverbloemd getuigen hoe hij, met zijn wetenschappelijke dossiers over de gevaren van fijn stof, de hele actie mee onderbouwde en vaart gaf. En hoe hij ook bij acties op het terrein mee het voortouw nam.
Dat sommigen vinden dat ik, als stichter van Geneeskunde voor het Volk, ook al niet meer bekend zou zijn: het is hun goed recht. Maar de commentaren en persaandacht voor mijn vorig jaar verschenen boek ‘Dokter van het volk’ (te zien op deze site) geven toch enigszins een ander beeld. Wie zich bovendien de moeite geeft om na te gaan hoeveel syndicale verantwoordelijken, arbeiders, academici, kunstenaars, advocaten en artsen voor het volk enz. op de verschillende pvda+-lijsten staan zal daar meer bekende, en vooral in hun milieu ‘goed geziene’ mensen vinden dan wat de chef-politiek van De Standaard nogal losjes beweerde. Nu, hij zal er zijn slaap niet voor laten, en wij nog minden. Op 7 juni, kan jij, als je wil, mee voor een rechtzetting zorgen 🙂

Hier de link naar, en de inleiding van, de hoger vermelde blogbijdrage van Dirk:
Nu zelf onverwacht patiënt

Beste vrienden,

Veel dank voor jullie talrijke steun en sympathie betuigingen die ik bij mijn plotse ziekte heb mogen ontvangen. Dat doet werkelijk deugd.
Op 23 maart kreeg ik totaal onverwacht een kleine beroerte of hersentrombose. Bij opname bleek ik ook een (stil) hartinfarctje te hebben doorgemaakt. (vervolg op de blog van Dirk).

1 reactie »

  1. wim van hees said

    welkom terug besten Dirk!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: