Dank aan al wie hielp de stemmen van PVDA-PTB+ te verdubbelen

Pvda-voorzitter Peter Mertens

Pvda-voorzitter Peter Mertens

Bij de verkiezingen van 7 juni verdubbelde de PVDA+-PTB+ haar stemmen van 35.000 in 2004 naar bijna 72.000. Ook in vergelijking met 2007 is dat een winst van 15.000. In een boeiend, openhartig en objectief interview analyseren onze voorzitter Peter Mertens en nationaal woordvoerder Raoul Hedebouw uit Luik wat er goed was aan de uitslag en de campagne, zeker met het oog op de toekomst. En wat er beslist nog kan verbeteren. Een uitnodiging om deel te nemen aan het debat daarover.

Inmiddels posten vele oude en vooral nieuwe kiezers, leden en medestanders positieve en aanmoedigende reacties zowel op http://www.pvda.be als op de Facebook-statussen van Peter Mertens, Raoul, mijzelf en andere PVDA+-kandidaten.
BTW, word op Facebook ook vriend van Peter Mertens. Persoonlijk dank ik de vele vrienden die via het doorsturen van links naar deze blog, efficiënt hulp boden. De twee laatste artikels die ik voor de verkiezingen plaatste zijn volgens de statistieken van mijn blog op vier dagen tijd door meer dan 1000 bezoekers bekeken.
Over onze eigen uitslag wil ik nog dit toevoegen. Hoe moeilijk het (voorlopig) is om tegen de ondemocratische kiesdrempel op te boksen zie je aan SLP van Geert Lambert. Hoewel die, in tegenstelling tot de pvda+, wél tot laatste week en dag op tv kwam (+ veel meer geld besteedden) doen wij het quasi even goed (net boven 1%) en in grote provincies en steden beter. Het geeft meer betekenis aan het feit dat we deze keer in Vlaanderen ook boven de 1 procent geraken en in Wallonië zelfs tot 1,24%, met in bepaalde grote centra scores tot 2,5 % (kanton Antwerpen), 2,6% (kiesomschrijving Luik), 1,8% (kanton Gent), 3% (Genk, La Louvière).

De domheid van de kernboodschap van de bijna-slimste-mens

Een goede opstap voor nieuwe stappen vooruit als, al zeer binnenkort, ‘de winnaars’ bekend gaan moeten maken wat ze echt in petto hebben. En dat is heel wat anders dan de tsunami van beloften van voor 7 juni. Jo Cottenier analyseert dat goed in een artikel in Solidair. In verband met het succes van CD&V en vooral Bart De Wever plaatste ik daarover op Facebook volgende bedenking: “CD&V heeft een rookgordijn kunnen optrekken alsof ze goed bestuurt. Niets gezegd over wie die 30 miljard voor de banken (inclusief de ‘Vlaamse’ KBC gaat moeten betalen, wat het multinationaal kapitaal met Opel gaat doen enz.
En Bart De Wever? De ‘bijna slimste mens’ is ronduit dom als je zijn nationalistische kernboodschap doorgrondt. Hij won ook daarmee alleen omdat alle andere klassieke partijen hem op dit punt geloofwaardig hebben gemaakt. Dat hoorde je in het kopstukkendebat op de vrt. Het ging allemaal over de staatshervorming. En ze gaven De Wever unisono gelijk. Ook Caroline Gennez: ‘Wij zijn voor staatshervorming en hebben er al 4 doorgevoerd’. En zelfs Mieke Vogels: ‘Wij zijn geen Belgicistische partij’ Terwijl ze tegelijk moet toegeven: ‘Met meer Vlaanderen raken zaken zoals Opel niet opgelost’. Zal wel zijn. Met KBC leerden we hoe veilig we in ‘Vlaamse handen’ wel zijn.” In De Morgen van gisteren verklaart De Wever zelf zijn succes ook doordat zijn nationalistische ideeën nu ‘main stream’ zijn geworden. Tegelijk kondigt politoloog Bart Maddens aan/ “De volgende nederlaag van NVA zit al ingebakken in deze overwinning.” Zij kunnen hun onnozele bewering dat de grote sociaal-economische en financiële problemen opgelost geraken met ‘België barst’, ‘Weg van België’ en andere fabels, gewoon niet waar maken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: