Draaiboom Hoboken: Privé en sociale huurders samen tegen bouwplannen op onmisbare parking

Gandhilaan parking (3)Sinds 1979 woont ons gezin in de sociale huurwoningenwijk ‘den Draaiboom’ (Kleine Heide) in Hoboken. Vanaf eind 2013 mochten we ons verheugen op de komst van de eigenaars en huurders van de 109 appartementen van een nabijgelegen nieuw en mooi privé-project ‘Vogelnest’. Vorig jaar verspreidde onze partij een pamflet over de plannen van de stad Antwerpen om nog eens 50 appartementen te bouwen op een parking die nu al, zowel overdag als ’s avonds overvol staat. Onder meer omdat de bijna 400 sociale huurders uit de wijk geen garages hebben. Ook PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders interpelleerde hierover op ’t Schoon Verdiep (zie video). Bewoners van het Vogelnest verspreiden nu onderstaande brief ter ondertekening in de hele wijk. Mooi initiatief dat ik van harte deel, op de eerste plaats voor onze buren.

Ziehier de brief waarvoor de initiatiefnemers zoveel mogelijk handtekeningen willen van mensen uit de wijk Draaiboom-Kleine Heide-Windmolenstraat. Vrienden buurtbewoners, neem daarvoor contact op met de verantwoordelijke uitgeefster (E-adres onderaan).

Aan schepen Rob Van de Velde
Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening

Onderwerp : bouwplannen parking Gandhilaan

Geachte schepen Van de Velde,

Als nieuwe buurtbewoners en als bewoners die reeds jarenlang deel uitmaken van het sociale weefsel in de kwetsbare wijk van de Draaiboom te Hoboken, richten wij ons tot u met grote bezorgdheid over de nakende plannen die door uw diensten worden voorbereid voor het bouwproject op de parking van de Gandhilaan te Hoboken.

De wijk werd reeds verfraaid en aanzienlijk uitgebreid door het mooie project van Het Vogelnest (Immpact) in de Robert Schumanlaan (109 appartementen). De boeiende sociale mix wordt hierdoor nog vergroot. Dit fragiele evenwicht willen wij versterken en we erkennen de grote en kleine problemen (sluikstorten, hondenpoep, overlast, vandalisme, foutief parkeren) die het samenleven in de volkse buurt van de Draaiboom met zich meebrengen. Met een aantal bewuste bewoners werken wij samen aan een aangename en leefbare buurt.

Momenteel beleven wij nog niet de volle drukte van de buurt aangezien talrijke woningen van de Woonhaven leegstaan (o.a. een volledige woontoren) voor renovatie. Wij juichen deze renovaties toe. Dit kan de buurt alleen maar beter en mooier maken. Wij begrijpen dan ook niet waarom in een overbevolkte buurt als de Draaiboom nog plaats moet gemaakt worden voor extra bewoning van 50 appartementen. Het is reeds complex samenleven met verschillende sociale klassen en samen de schaarse open ruimte delen. Als buurtbewoners willen wij de schaarse stedelijke open ruimte van de parking op de Gandhilaan behouden en verantwoord gebruiken als groene zone voor ontspanning en rust en aangelegde parking om het foutief parkeren te ontmoedigen. De parking wordt dagdagelijks gebruikt door buurtbewoners, bezoekers en werknemers van de bedrijven in de buurt.

Met 400 sociale huurwoningen zonder garage (rechts) en 109 nieuwe privé-appartementen is er nu, ook 's avonds, al geen plaats meer op de parking.

Met 400 sociale huurwoningen zonder garage (rechts) en 109 nieuwe privé-appartementen van Vogelnest (links) is er nu, ook ’s avonds, al geen plaats meer op de parking.

Het is zeer aangenaam wonen met groen en mooi aangelegde open ruimte in de buurt. Dit bevordert de leefkwaliteit van alle sociale klassen. Wij vragen extra inzet van uw bestuur voor aandachtsbuurten zoals de Draaiboom. Goedkope prefabwoningen helpen niet en staan haaks op duurzaamheid en kwaliteit.

Met een kleine delegatie als vertegenwoordiging van de buurt nodigen wij u uit om ter plekke te komen kijken en met ons van gedachten te wisselen in het Dienstencentrum Klein Heide.
Tegelijkertijd vragen wij dat het wijkoverleg officieel wordt opgestart.

Uw diensten kunnen ons hiervoor contacteren om een afspraak te maken.

Met vriendelijke groeten,

De buurtbewoners
(zie handtekeninglijst in bijlage)

p.a. : N. Segers, Robert Schumanlaan 37/22, segersnadia@telenet.be

Advertentie

3 reacties »

  1. Wie de situatie daar ter plaatse kent kan niet anders dan de mensen groot gelijk geven . Een buurt moet leefbaar blijven .

  2. lieve smekens said

    ben er niet woonachtig maar ken de buurt en kan de bedenkingen van de huidige bewoners best begrijpen.

  3. Coubergs Paul - Grootaert Jacqueline said

    Wij wonen Antwerpse steenweg in Hoboken en onze tuin geeft uit op de parking Gandhilaan.
    Wij zouden het betreuren dat weeral eens een groot deel groen zou verdwijnen, minder zon, minder zuurstof. Nog meer appartementen zien ook wij niet zitten, laat het een leefbare buurt blijven. Een te dichte bebouwing zal zeer veel verkeersproblemen met zich meebrengen, niemand raakt zijn auto nog kwijt, dat is nu al het geval.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: