Geneeskunde voor het Volk dankt wijlen Jaap Kruithof

Vandaag woonde ik, samen met PVDA-voorzitter Peter Mertens, in Lochristi het afscheid bij van professor Jaap Kruithof. Peter schreef al eerder een mooi in memoriam. Op de mooie plechtigheid waren er toespraken van een oudere zuster en een jongere broer van Jaap, van prof. Pinxten (voorzitter Humanistisch Verbond, thans HVV), prof. Ronald Commers, van zijn ‘kameraad’ Eric Goeman (Attac, Democratie 2000) en van advocaat en oud-leerling Piet Van Eeckhout. Twee uren lang sterke inhoudelijke, maar ook soms contradictorische, commentaren. Ze gaven mij alvast veel stof tot nadenken en de bedenking: Zouden we niet allemaal een beetje filosoof moeten worden? Namens Geneeskunde voor het Volk schreef ik al eerder dit in het rouwregister van het HVV:

Jaap Kruithof heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de verlinksing van het in de jaren 60 zo conservatieve en benepen Vlaanderen. Duizenden studenten heeft hij op het spoor gezet van het antikapitalistische én kritische denken.

Over standpunten van onze partij (PVDA) botsten we wel eens – en het gelijk was heus niet altijd aan onze kant. Maar voor Geneeskunde voor het Volk was zijn steun onvoorwaardelijk. Getuige dat onvergetelijk mooie citaat waarmee hij op een persconferentie in februari 1985 de GVHV-artsen verdedigde tegen de aanvallen van de Orde van Geneesheren:

Jaap Kruithof in 1985 op de persconferentie waar hij zijn onvergetelijke steunverklaring voor GVHV aflegde. Links van hem de professoren Lise Thiry (ULB) en Lode Van Outryve (KUL) en, rechtstaand, prof. Jean-Jacques Amy (VUB). (Foto Belga, Dokter vh V, p. 200)

Jaap Kruithof in 1985 op de persconferentie waar hij zijn onvergetelijke steunverklaring voor GVHV aflegde. Links van hem de professoren Lise Thiry (ULB) en Lode Van Outryve (KUL) en, rechtstaand, prof. Jean-Jacques Amy (VUB). (Foto Belga, Dokter vh V, p. 200)

“‘In deze zaak gaat het om een dieperliggend gevecht, een klassenstrijd, tussen de kapitalistische en de socialistische visie op de geneeskunde. Deze volksdokters strijden ook voor een socialistische maatschappij omdat zij de ziekmakende factorendie in de kapitalistische maatschappij aanwezig zijn willen uitschakelen.
Ik heb de grootste eerbied voor de dokters van Geneeskunde voor het Volk die aan een minimumloon – vele artsen verdienen tot tien keren meer dan zij – al zo lang dit cruciale gevecht leveren. Het is ver gekomen dat men juist deze mensen, die symbolen zijn van een nieuwe maatschappelijke ordening, zo zwaar repressief treft.” (geciteerd in Dokter van het volk, blz. 161)

Jaap, dank zij dit soort krachtige steunbetuigingen van jou en andere academici, en vooral de strijd van het volk, dwingt Geneeskunde voor het Volk de conservatieve Orde van Geneesheren al bijna veertig jaar bij elke aanval wat meer op de knieën. Het zal je zeker veel plezier gedaan hebben.

Jaap, je ideeën en strijdlust zullen nog lang velen inspireren.

Kris Merckx, arts-stichter van Geneeskunde voor het Volk.

Advertentie

4 reacties »

 1. Bruno Daenen said

  Men moet het bos door de bomen kunnen zien ( soms ook andersom ) : ik was het altijd TOTAAL oneens met hem met zijn visie op het zionisme, waarvan ik vind dat hij eerder anti-semitisch dan anti-zionistisch was, maar op alle andere vlakken vond ik Jaap een créme de la créme-kerel. Ik hoop dat hij een beetje van mijn sympathie voor hem voor mij had…dat zou ik een verdienste en heel fijn vinden.

  Bruno

 2. Paul Lever said

  Hij klonk wel stil, maar naast Bach hebben de aanwezigen gisteren toch ook de Internationale mogen horen. En ja, het Calvinisme was niet ver weg. Familie en afkomst hebben zo hun rechten. Het was een afscheid vol tegenspraak, soms met wat geschuifel op de banken. Maar daar zou Jaap zelf ook wel mee hebben kunnen leven en van genoten hebben denk ik.

  En zoals je zegt was er best een haat-liefde verhouding tussen de PVDA en Jaap. Maar in verschillende moeilijke debatten of momenten was zijn steun daar. Zoals je hier beschreven steun aan GVHV, zoals het organiseren van een moeilijk inhoudelijk debat over de bevrijdingsstrijd in Zuid-Amerika begin jaren negentig aan de ULB.

  En zo ook mag uitgeverij EPO fier zijn dat iemand als Jaap Kruithof al zovele jaren op hun auteurslijst stond. Toen hij die stap in 1983 zette was dat niet evident. Ook daar trok hij de kar.
  En zoals er gisteren meermaals gezegd is, vijftig jaar lang won je geen enkele strijd. Dat is niet erg Jaap. Het is enkel het laatste gevecht dat telt. Anderen zullen dat voor jou voeren.

 3. krismerckx said

  Beste Bruno,
  Antisemitisme is racisme en dus een zware beschuldiging. Je zou ze op zijn minst moeten kunnen staven met een of ander citaat of uitspraak. Bij mijn weten zal je die in geen geval vinden vanwege Jaap Kruithof. Ja, Kruithof was, net als ik, antizionistisch. Maar het zionisme is officieel door de UNO gebrandmerkt als racisme.
  Het zal je allicht bekend zijn dat dé truuk van de koloniale staat Israël er in bestaat om elke kritiek op zijn onophoudelijke en criminele agressies tegen het Palestijnse volk (denk recent aan Gaza) af te doen als ‘antisemitisme’.
  mvg
  kris

 4. saelens bruno said

  Dank voor het respect die u Jaap Kruithof betoont. Meer nog dan wat op het afscheid in Lochristi over hem werd gezegd is zijn inbreng geweest in mijn bewustzijnsverruiming.Ik hoop dan ook dat het zaad dat deze man heeft gezaaid in goede aarde valt en bijheel wat mensen veel vruchten (bewustzijnsverruiming) mag teweegbrengen.

  Met vriendelijke groeten,

  Bruno Saelens

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: