Vaker schrapping van invaliden door RIZIV-commissie

Naar aanleiding van een toenemend aantal schrappingen van invaliden door het RIZIV schreef ik voor ons patiëntenblad volgend artikeltje onder de titel: ‘Als invalide voor Gewestelijke Commissie RIZIV geroepen? Contacteer ons direct’

De laatste maanden werden verschillende van onze patiënten die al bijna 2 jaar op ziekenkas waren door de Gewestelijke Commissie van het Riziv niet langer erkend als meer dan 66% arbeidsongeschikt voor de gehele arbeidsmarkt. Daardoor vallen zij dan van een invaliditeitsuitkering op een werkloosheidsuitkering of een leefloon. Vaak is dat een inkomensverlies van 300 euro, nog meer, per maand. Meestal gaat het om 50-plussers voor wie het vinden van lichter of meer aangepast werk, zeker in de huidige tijd, allesbehalve evident is.
Wij ondervonden ook dat de Gewestelijke Commissie minder rekening houdt met de schriftelijke verslagen die we ter verdediging van de patiënt meegeven.
Daarnaast waren er ook patiënten die vergaten contact op te nemen met ons vooraleer naar de controle te gaan. Zij dachten dat het volstond gewoon wat radiografieën, scans of bloeduitslagen mee te nemen. Of namen helemaal niets mee.
Wij oordelen gewetensvol over arbeidsongeschiktheid en schrijven zeker niet zo maar mensen ziek. Bovendien is het onze plicht van ‘dokters voor het volk’ ook bekommerd te zijn om de sociale en financiële situatie van onze patiënten. Daarom zijn wij het met de negatieve beslissingen inzake invaliditeit van onze patiënten meestal niet eens.
Gezien de toename van deze negatieve beslissingen zijn wij bereid onze patiënten, wiens invaliditeit ondanks de meegegeven documenten en argumenten in twijfel zou kunnen getrokken worden, te vergezellen bij hun verschijnen voor de Gewestelijke Commissie.
Op zijn minst dient u naar de Commissie een door ons samengestelde bundel met begeleidende brief mee te nemen.

Bespaar op de euromiljonairs niet op invaliden!

Wij zijn gealarmeerd over de toename van het aantal afgewezen invaliden. Is ook dit een manier van het beleid om geld te besparen op de rug van (zieke) werkende mensen? En dat op een ogenblik dat de groot-bankiers hun hand maar hebben op te houden om miljarden euro’s te krijgen! Onder het motto: ‘Privatiseer de winsten, nationaliseer de verliezen’.
Sociaal en medisch ongerechtvaardigde beslissingen inzake invaliditeit treffen zowel bij patiënten van autochtone als van allochtone origine. Zoals in alles wat we doen, verdedigen we ze allen zonder onderscheid en met evenveel vuur.
Wel vragen we vanwege de kinderen van oudere invalide allochtonen bijzondere aandacht voor elke brief vanuit het RIZIV, en dan vooral voor een oproeping om te verschijnen voor de Gewestelijke Commissie. Het is al een paar maal voorgevallen dat de draagwijdte van zo’n oproeping niet begrepen werd (ondermeer wegens taal- of leesproblemen).
Besluit dus voor alle invaliden: in geval van een oproeping door de Gewestelijke Commissie van het Riziv (Katelijnevest 5 te Antwerpen), maak zo vlug mogelijk een afspraak bij je arts.

Advertentie

23 reacties »

 1. Dit vind ik toch wel héél “straf”
  Linda

 2. andre van meirvenne said

  Ik vind het schandalig dat mensen zo behandeld worden. Zelf ben ik al 4 jaar invalide na 37 jaar werken in drie ploegen. Ze willen altijd maar rapper en goed koper winst maken op de rug van de arbeiders. Men vergeet dat mensen geen robotten zijn die als ze niet meer funksioneren opzij worden gezet. Een invalide heeft al weinig en dat pakken ze nu nog af ook. Laat hen ook eens een jaar werken dan weten ze wat het is.

 3. Anoniem said

  En wat als “je arts” niet achter je staat ? Onze zoon heeft frybromialgie en is reeds sinds midden 2008 werkonbekwaam.
  op 5 augustus op controle bij (CM) geneesheer die hem gaat doorverwijzen naar het RIZIV. Is dit gebruikelijk na een aantal jaren werkonbekwaamheid ? Wat moeten wij vrezen ? Wij zitten onder de stress terwijl mijn zoon wordt aangeraden om stress te vermijden en relaxatieoefeningen te doen om de pijn wat onder controle te krijgen.

 4. krismerckx said

  Van een (huis)arts die een patiënt zijn arbeidsonbekwaamheid attesteert en verlengt mag je toch verwachten dat hij zijn beslissing kan en wil verantwoorden. Jullie hebben dus het recht hem/haar op die plicht te wijzen. Indien de arts zelf niet overtuigd is van zijn diagnose en atterst dan had hij dat ook tegenover zijn patiënt op aangepaste manier moeten verdedigen en hem proberen uitleggen dat een andere beslissing beter kan zijn voor hem.
  Fibromyalgie is voorlopig een niet zo duidelijke en vaak betwiste diagnose. Bij langdurige werkonbekwaamheid door diagnoses die betwijfeld worden laat men steeds meer na 1 à 2 jaar invaliditeit de Gewestelijke Commissie voor medische controle van het Riziv oordelen. De steun van de dokter(s) die je ziek schrijven is daar erg belangrijk. Als je therapie volgt in een centrum (liefst universitair) dat au sérieux genomen wordt voor de aanpak van de aandoening, kan een verslag en/of bijstand van daaruit ook veel gewicht in de schaal werpen. Dat is het belangrijkste.
  Daarnaast zijn er verschillende organisaties/zelfhulpgroepen o.a. de Vlaamse Liga voor fibromyalgie waar problemen zoals die welke u aanhaalt uitvoerig besproken worden o.a. op http://fibromyalgie.be/

 5. Anoniem said

  ik ben omgeveer nu 3 jaar invalide
  in totaal heb ik 8 operatie gehad aan beide schouders
  nu ben ik opgeroepen door riziv
  wat kan ik verwachten volgend jaar moet ik warschijnlijk terug operatie ondergaan

 6. krismerckx said

  Beste, Zoals ik in het artikeltje al onderstreepte. Het is van het grootste belang dat je je huisarts kan overtuigen om je te vergezellen en de door hem geattesteerde invaliditeit aan de hand van zijn dossier te verdedigen tegenover de 3 artsen die je gaan onderzoeken (of althans je dossier bekijken). Vraag ook een geschreven verklaring van je specialist.
  In mijn boek Dokter voor het volk pleit ik er voor dat huisartsen zouden vergoed worden, bv. door Riziv (aan een uurloon), om hun patiënten bij dat soort controles of expertises bij te staan.
  Bij Geneeskunde vh Volk doen wij dat, ook zonder betaling, zoveel mogelijk. Maar we hebben er begrip voor dat huisartsen hiervoor een redelijke vergoeding verwachten. Het ontbreken ervan is een rem om de patiënt bij te staan.

 7. rafke janssens said

  Hoi, Ik moet deze week februari 2012 naar de medische controle van het riziv in Antwerpen daar zullen 3 dokters zijn. Ik ben alles aan het verzamelen. Ik heb een zware scoliose en staaf in mijn rug van boven tot beneden. Ik ben nu 6 jaar op invaliditeit en moet vaak een spuit hebben tegen de pijn in mijn onderrug, want ik heb vaak een slapend been en heb vaak pijn van onder in de rug. Mijn huisarts kan niet mee gaan en mijn specialist heeft er geen tijd voor want ik weet het maar 3 weken op voorhand. Ik heb heel veel verslagen, nog wel een verslag van eind november van de specialist. Ik wil zeker werken maar mijn rug wil echt niet mee en ik ben vroeger vaak gaan werken met de tranen in de ogen van de pijn, ik geef het niet snel op. Ik doen veel buikspieroefeningen en ga soms zwemmen voor de rug. En weeg 64 kilo dus ik doen mijn best als het lukt. Anders zat ik al lang in een rolstoel. Ik heb al bij GTB geweest en de ploeg enz. Maar lang zitten en staan lukt echt niet zonder pijn. En ik mag maar 3 spuiten op een jaar krijgen en pijnstillers helpen niet zo goed. Als iemand mijn een nieuwe rug kan geven dan ben ik de gelukkigste mens van de hele wereld. Ik ben wel heel bang om naar die dokters van het riziv te gaan.
  Alvast bedankt voor de reageren.

 8. krismerckx said

  Rafke,
  Boven jouw reactie antwoord ik op een gelijkaardig verhaal van een lotgenoot.
  Lees het, en print het eventueel voor je huisarts en vraag hem mee te gaan. Beloof hem desnoods een redelijk uurloon voor zijn bijstand, als je dat zou kunnen dragen. (Erg, dat zoiets niet voorzien is door riziv en/of mutualiteit – homeopathie vergoeden ze, maar bijstand bij expertise niet. En gelukkige GVHV-patiënten wiens dokters dat wel willen doen). Vraag op zijn minst een geschreven verklaring van je huisarts om mee te nemen.
  Nu, met een staaf in de rug, dat moet toch voldoende indruk maken.
  Dus vertrouw ook op je eigen overredingskracht.
  mvg
  kris

 9. berghmans ingrid said

  Ik ben nu bijna 1 jaar arbeidsongeschikt. Ik ben in maart 2012 geopereerd in men rug vanwege ernstige facet artrose. ; Er werd een fusie gedaan van L5 L4 en men tussenschijf werd vervangen. Bij de operatie werd de isschiaszenuw geraakt waardoor ik tot op heden een pijnlijk been heb. Nu de laatste 2 maanden gaat ook men rug terug meer pijn doen. Kinesist denkt aan de wervel er vlak boven alsook de huisarts is van die mening. De wervel was vorig jaar al heel duidelijk aangetast maar de specialist wilde hem nog niet vastzetten vanwege bewegingsbeperking dat onvermijdelijk zou zijn dan. Ben verleden week bij specialist geweest en ook hij is er niet gerust op. Ik moet nu eind februari terug mri scanner.Geen idee at er daarna moet of kan gebeuren. Nu heb ik een oproep gekregen voor controle van riziv voor invaliditeit. Er is een folder bij en daar staat in dat we een arts mogen meenemen. Ik weet wel zeker dat men specialist en huisarts hier geen tijd voor hebben. Ik dacht ook dat het niet nodig zou zijn maar als ik dit hier zo lees…Is men vrees terecht? Wat kan ik doen en bij wie kan ik terecht?
  Met vriendelijke groeten
  Mevr. Berghmans

 10. krismerckx said

  Geachte mevrouw Berghmans,
  Uit uw verhaal blijkt dat het Riziv invaliden blijkbaar altijd maar sneller oproept.
  Voor het antwoord op uw vraag ‘Wat te doen?’ verwijs ik u naar mijn reacties van 30/1/12 en 23/10/11 hieronder op gelijkaaardige vragen.
  Mvg, Kris

 11. Van Wabeeke Luc said

  Geachte Heer,
  Ik ben sinds mei 2010 arbeidsongeschikt tgv. van een zeldzame neurologische aandoening . Daar men in Belgie geen behandeling kon voorstellen heb ik via de mutualiteiten en aldus via het RIZIV telkens een S2 document bekomen teneinde mijn behandeling te kunnen voortzetten bij een Duitse specialist , vrjwel de enige in Europa. De conclusie van deze arts , en dit is alles gedocumenteerd , is dat het een ongeneeslijk progressieve aandoening is die enkel palliatief kan behandelt worden .
  Ik heb intussen een 5 tal operaties ondergaan . Die medisch paliatieve handelingen die men in Belgie kan doen worden in het UZAntwerpen gedaan , de specificieke aspecten van de geplaatste shunt alsook de verdere opvolging blijft in de handen van de Duitse neurochirurg.
  Ik wordt nu in maart opgevordert te verschijnen in Antwerpen voor de gewestcommissie van het RIZIV . Hoe kan ik mij het best hier voorbereiden want gelet op bovenstaande reacties voel ik mij hier niet op mijn gemak . Ik neem zware pijnstillers , ben incontinent voor stoelgang en urine en kan max 1 uur tot 2 uur zonder pijn rechtopzitten of langzaam bewegen .
  Graag Uw reactie . De betreffence aandoening is cystic adhesive arachnoiditis samen met een problematiek van cauda equina syndroom en nog een boel andere termen waarvan ik de implicaties niet kan inschatten .
  Graag Uw Reactie
  Van Wabeeke Luc

 12. krismerckx said

  Beste heer Van Wabeeke,
  Ik verwijs u naar mijn artikel zelf en naar mijn antwoordje hierboven op een gelijkaardige vraag van mevr. Berghmans. In uw geval, met dergelijke ernstige en gedocumenteerde aandoeningen, dient u zich volgens mij helemaal geen zorgen te maken over die controle. Als je zelf, of via je huisarts en liefst met een briefje van hem, de voornaamste verslagen meeneemt die al die aandoeningen attesteren kan men je onmogelijk schrappen, voor zover ik kan oordelen op basis van je verhaal.
  ’t Beste dus, ondanks je ziekte.
  Kris

 13. van wabeeke said

  Geachte Heer,

  Dank U voor Uw reactie , ik zal met mijn specialist terzake in Belgie dit zo proberen te organiseren .

  Mvg

  Van Wabeeke Luc

 14. Ik vind dat allemal beetje te gek voor woorden. Ik ben zelf twee jaar lang op ziekenkas gewwest dan brief riziv dat ik meer dan 66%invalide erkend was. En… drie weken later moest ik gaan werken. Ik heb wel papieren van mijn dokter dat ik bliivend meer dan 66% ben en hoop dat dit goed uitdraait

 15. bianca said

  Beste ,

  Ik ben 26 jaar en heb dagelijks migraine aanvallen al 6 jaar, ook heb ik al 6-7 jaar constante rugpijn slapend gevoel in rechter arm en been. Sinds men mijn galblaas heeft weg genomen (sept 2012) heb ik elke dag diarree tot 30 x per dag en evenzeer kom ik enorm bij. Ook zit ik er mentaal door men zoon is op 26 weken geboren en heeft er wel wat aan over gehouden en is best zwaar. Ik heb nog een zoontje dankzij icsi maar ook heb ik 13 miskramen gehad. Ik heb sedert december 2012 66% via de cm. En ben ook maandelijks op controle moeten gaan bij de cm omdat er veel onderzoeken gebeurden. Ze komen niet achter elke oorzaak van mijn problemen en er volgen dus meer onderzoeken . Nu moet ik 6/11 naar Hasselt op controle bij riziv. Ik wil gerust gaan werken maar ik kan het echt niet, heb het al geprobeerd door onder goedkeuring bij te werken maar dit ging echt niet . Mijn dokter kan mij niet begeleiden op dit gesprek. Heb jij mss een andere oplossing ?

  Ik vrees ivm men leeftijd en weinige resultaten dat ze mij schrappen .

  Mvg bianca

 16. krismerckx said

  Bianca,
  Omdat andere mensen op je post reageren met gelijkaardige vragen plaats ik hier het antwoord dat ik je al eerder in een persoonlijke mail bezorgde:
  ‘Wij krijgen heel wat dergelijke aanvragen maar onze huisartsen kunnen dat alleen doen voor de eigen patiënten. Het is een tijdrovende en stresserende opdracht.
  Ik kan je dan ook alleen deze raad geven (al verschillende malen uitgeschreven in eerdere reacties op dit artikel op mijn blog o.a. op 23 oktober 2011 @ 22.20 (zie eventueel hoger):
  Zoals ik in het artikeltje al onderstreepte. Het is van het grootste belang dat je je eigen huisarts kan overtuigen om je te vergezellen en de door hem geattesteerde invaliditeit aan de hand van zijn dossier te verdedigen tegenover de 3 artsen die je gaan onderzoeken (of althans je dossier bekijken). Op zijn minst moet hij je een brief meegeven waarin hij zijn beslissing verdedigt. Vraag ook een geschreven verklaring van je specialist.
  In mijn boek Dokter voor het volk pleit ik er voor dat huisartsen zouden vergoed worden, bv. door Riziv (aan een uurloon), om hun patiënten bij dat soort controles of expertises bij te staan.
  Bij Geneeskunde vh Volk doen wij dat, ook zonder betaling, zoveel mogelijk. Maar we hebben er begrip voor dat huisartsen hiervoor een redelijke vergoeding verwachten. Het ontbreken ervan is een rem om de patiënt bij te staan. Als PVDA en GvhV ijveren wij hiervoor.
  Persoonlijke bijkomende suggestie. Indien uw huisarts het, om financiële of tijdsredenen, niet zou zien zitten om met u mee te gaan, kan u hem misschien voorstellen hem hiervoor te vergoeden met een behoorlijk uurloon (normaal besteedt hij/zij met de verplaatsing inbegrepen daar maximaal 2 uren aan), indien dat binnen uw mogelijkheden zou liggen.

 17. ives said

  Ik ben ook afgeschopt van de invaliditeit en begrijp er niets van. Opeeens was ik bij controle van het RIZIV niet meer ziek. In beroep zelfde scenario.Ik mag dan wel genezen verklaard zijn maar de problemen zijn niet weg en ziek ben ik nog, maar officieel dus niet ziek. Ik denk dat het allemaal om geld gaat en om hun cijfer te halen bij Europa. Mensen dat is toch wegwerpgoed.

 18. royal said

  beste mensen

  ik ben ook ruime een jaar arbeidsongeschikt wegens versleten heupen waarvan een heup gescheurd is ik heb vaak enorme veel pijn soms moet mijn vrouw mij helpen om mijn sokken en schoenen aan te trekken
  daarnaast ik kan maar plusminus 20 a 30 min wandelen en dan houdt het op want dan ben ik kapot vermoeid en heb veel pijn rond mijn heupen en moet onmiddellijk gaan zitten daarnaast heb ik ook problemen met mijn rug ik kan geen zware lasten meer tellen ik heb namelijk ruime 22 jaar als vrachtwagen chauffeur gewerkt waarschijnlijk kwam dit allemaal door mijn job .

  de vraag is. is iemand misschien afgekeurd door de riziv voor artrose aan zijn heupen ?

  mvg

 19. krismerckx said

  Beste Royal,
  Ik ken je leeftijd niet. Maar zoals jij je toestand beschrijft, zal of kan het Riziv je niet uitsluiten. Zorg vooral dat je goed voorzien bent van documenten (RX, scans, brief van je huisarts) voor het geval je opgeroepen wordt. Ik vermoed dat je huisarts je wel al naar een goede orthopedist gestuurd heeft, want dat lijkt me wel nodig om te zien of een ingreep je niet kan helpen.
  Kris

 20. angie said

  Hallo ,
  Ik heb al lange tijd fibro en cvs , ook nog een uitsteeksel van de lage ruggewervel die tegen de zenuwen aanduwt , dit veroorzaakt enorme pijn in rug , heupen en benen. Ik heb constant ontstekingen aan de aanhechtingspunten (gewrichten ) . Vitamine D en B staan extreem laag waardoor ik heel vermoeid ben en ook pijn in mijn spieren veroorzaakt. Ik slaap amper 2 a 3 uurtjes per nacht (ondanks de vermoeidheid , lukt niet door de te hevige pijn ) Maar ……ik was dus al een paar jaar voor meer dan 66 % invalide , voordien ben ik van full time naar half tijds gaan werken tot ik het niet vol hield en meer thuis was dan op het werk. Wij hebben ook een kinderwens en toen was het hek van de dam . De adviserend geneesheer vernam dat wij zwanger wilden worden en toen schorste hij mij onmiddellijk , ik ben tot 2 maal toe in beroep gegaan nu en wacht nog de uitspraak van de rechtbank af , ik moet mij nu terug verplicht ziek zetten van de specialist omdat ik niet in staat ben om werk te zoeken laat staan uit te voeren , ik hoop dat hij deze keer de juiste beslissing neemt want ik heb het gevoel dat ik in een zware depressie terecht aan het komen ben door al dat onbegrip , en de dagelijkse soms niet uit te houden pijn. Ik word daar echt nog zieker van . Als iemand mij raad kan geven wat ik nog kan doen om het eindelijk eens aan het verstand te kunnen brengen van de adviserend geneesheer dat ik werkelijk ziek ben , dan is die raad welgekomen , want ik weet het niet meer hoor , ik heb een volle classeur met verslagen , maar daar heeft hij nog nooit naar gekeken , hij kan het gewoon niet verkroppen dat wij een kinderwens hebben , vind dit heel erg .

 21. Bianca said

  Hey angie ,

  Ik vrees ervoor ! In belgie kom je nergens . Heb fibro , cvs , omgekeerde nekwervel , scoliose , scelerose , artrose en lupus . De invaliditeit werd mij afgenomen omdat ik te jong ben maar wel medisch afgekeurd . Ik kwam op een dop van 400 terecht met een hulpbehoevende zoon die na aftrek mij 450euro per maand kost noodgedwongen werk ik sinds september 37u in huishoudhulp dus puur kuisen !!!! Zelf de morfine werkt niet meer !! Premie kreeg ik niet want dan had ik maar geen kids moeten krijgen dan hoefde ik niet van de staat te profiteren … Ik hoop dat jij meer geluk hebt dan ik , ik geef eerlijk toe op te zijn en dat ik vaak opsta met het gedacht soms liever niet wakker te worden !!!!

 22. josette said

  ik zit in een vervelende situatie
  ik krijg al van in 1991 invalideuitkering ben nu 46 jaar nooit geen problemen gehad tot nu gisteren
  gisteren kreeg ik een aan getekende brief, twee zelfs.
  met vermelding dat ik geen recht heb op mijn uitkering vanaf nu en ze vorderen 2 jaar terug van een bedrag van 26.116,00 euro kan dat zo maar
  ik ben einde raad
  ik heb geen inkomen meer en kan zeker het geld niet terug geven
  en gaan werken kan ik niet
  weet iemand raad voor mij

 23. krismerckx said

  Geachte Josette,
  – Je moet de huisarts en ev. specialist die je tot nu ziek/invalide verklaarden met attest aanspreken om hun beslissing en jou te verdedigen. Zie het advies dat ik in een eerdere reactie, een stuk hoger onder dit artikel en geplaatst op 17 oktober 2013 at 22.13 in antwoord op bianca. Dat geldt ook voor jou.
  – Terugvorderen kan m.i. niet als je de adviseur van het ziekenfonds je tenminste niet heeft afgeschreven 2 jaar geleden. Dus de sociale assistente (en adviseur) van je ziekenfonds inschakelen.
  Mvg, Kris Mercxk

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: