China 2010 versus 1970: Een extra pakketje foto’s

Hier nog een uitsmijter bij mijn reportage China 2010 versus 1970. Op en na de ‘terugkeerdag’ van onze VBC-reis dook ik onder in de digitale foto-tsunami van mijn medereizig(st)ers. Ik viste er meer en betere foto’s uit om de voorbije tien afleveringen op te fleuren. En er schoten er nog over voor een ‘prentjes’-boek met bijschriften. Ruim dertig mooie foto’s, groter en scherper door er op te klikken.

Een Chinareis betekent ook: lekker eten. Foto Olivia Snykers.

In deze bergstreek in Xian, met steun van het WWF omgeturnd tot toeristenresort, kregen we kip geserveerd... (Foto Olivia Snykers)

...met kop en poten inbegrepen. (Foto Luce Stappaerts)

...en de soep werd opgediend in een uitgeholde pompoen met Chinese karakters erin gegraveerd. (Foto Olivia Snykers)

Schorpioenen en rupsen op spies...

...en ook spinnen of...

...of zeesteren. Wie het lust kan het in de straten van Beijing kopen.

En nog een fruitspies als dessert. Foto's Olivia Snykers.

In Xi'an maken ze de noedels terwijl je er op staat te kijken. Foto Olivia S.

Zo zag Pudong - zeg maar Shanghai Rechteroever - er in 1987 nog uit: akkers, een paar boerderijen en enkele kleine bedrijfjes.

En zo ziet Pudong er uit in 2010: het financiële centrum van China, mét mondiale allures. Foto Frans Meul.

In 2005 was de Jing Mao-building in Pudong de hoogste van Shanghai. Onze Antwerpse Boerentoren gaat er vier maal in. En inmiddels vijf maal in de SWFC-toren (492 m) - met flessenopenerspits - die hiernaast verrees in 2008.

De skyline van het nieuwe Pudong na valavond. Foto Olivia Snykers.

Het oude Shangai op de linkeroever, de fameuze 'Bund', mag 's avonds ook gezien worden. Foto Olivia Snykers.

De 'Maglev' verbindt Shanghai met zijn nieuwe luchthaven: 30 kilometer in 8 minuten. In minder dan drie minuten wordt de topsnelheid van 430 km/u gehaald. Deze magnetische zweeftrein, ontworpen door Siemens, kon in Duitsland niet operationeel worden.

Op het platteland (hier nabij Xi'an) minder glitter dan in Shanghai. Hier zijn er nog antieke kinderwagentjes die, dankzij plasgootjes, pampers (voorlopig?) overbodig maken. Foto Luce Stappaerts.

Het klassieke spleetbroekje zie je ook nog en het helpt om uit te sparen op de was. Foto Frans Meul.

We zagen zelfs een stringversie op het platteland in de buurt van Beijing. Foto Luce Stappaerts

Het dorp Nanjié Cun, nabij Zhengzhou. Als enige in het land maakte het de ontbinding van de volkscommune terug ongedaan en ging het opnieuw werken 'volgens de maoïstische principes' van voor 1978.

Nanjié. Een bord in oude stijl. 'Mao is geen God maar de gedachte Mao Zedong is machtiger dan godsdienst'. Kan er nog door... Foto Frans Meul.

Op sociaal vlak realiseerde Nanjié een en ander (huisvesting, gratis onderwijs en gezondheidszorg). Toch krijgt het geen navolging en lijkt het een wat artificieel eiland. Dat ook beroep doet op joint-ventures en migrantenarbeid. Foto Olivia Snykers

Nanjié trekt als politiek curiosum wel toeristen, vooral binnenlandse. De hostesses dragen alvast geen Mao-petjes meer...

...en ze lopen ook niet meer op de pantoffels van het vroegere Rode Leger. Foto Frans Meul.

Ook de militaire uniformen zelf zijn veranderd. Soldaten (of politie?) op weg naar de aflossing van de wacht in en rond de Verboden Stad. Foto Olivia Snykers.

Rond Hangzhou plaatsen de boeren een bliksemafleider op hun dak of... een mini-huisje voor Boedha. Godsdienstvrijheid af te lezen van de daken. Foto Eddy Hauman.

De Chinese Muur ontbrak niet op het programma. Hier op een rustiger gedeelte in Mutianyu, anderhalf uur van Beiing. Foto Olivia Snykers.

De stadsvesten rond het oude Xi'an mag je met de fiets bezoeken of je kan je laten voeren. Foto Olivia Snykers.

De Terracotta warriors, opgedolven in de omgeving van het mausoleum van de eerste Qin-keizer (210 VC). Niet een van deze duizenden soldaten in klei heeft dezelfde gelaatsuitdrukking. Foto Olivia S.

Het paviljoen van China (links) domineerde Expo 2010 in Shanghai. Een groot deel van de in totaal 73 miljoen Expo-bezoekers had er 4 uren aanschuiven voor over om er binnen te geraken. Foto Frans Meul.

Belgische bieren zijn populair. Hier in een bar in de Hutongs van Beijing (gerestaureerde traditionele wijken). Foto Eddy Hauman.

Belgische chocolatiers deelden op Expo 2010 elke dag 20.000 pralines uit. Kandidaat-splitsers van ons land zullen niet alleen botsen op het probleem Brussel maar ook op de positieve internationale bekendheid van het merk België. Foto Olivia Snykers.

Belgische friet met mayonnaise kende ook succes op Expo 2010, maar wel oppassen voor... (Foto Olivia Snykers)

...zwaarlijvigheid. Deze 'beschavingsziekte' rukt ook in China op (beeld uit winkelstraat in Beijing). Er zijn al anti-obesitaskampen voor jongeren. Foto Eddy Hauman.

Mensen van verschillende ideologische horizonten groeiden op deze VBC-reis aaneen tot een groep vrienden...

In de kuip voor de stuwdam op de Gele Rivier speelden we in een verzengende hitte zelfs de 'Terracotta warriors' na. Boogschutters geknield vooraan en erachter speerwerpers en wagenmenners. Foto's Olivia Snykers.

Vonden ze ons daar zo sympathiek dat ze er een modetrend voor lanceerden? Neen, de naam en de kleuren van ons hier zo geplaagde landje zijn al een tijdje hip in China. Foto Olivia Snykers.

Gan bei! (Proost! in het Chinees). Onze jarige reisleider Frank Willems (rechts, van opzij) had het als afsluiter meer dan verdiend. Foto Lieve Dejonghe.

Ook geïnteresseerd in China? Bezoek de nieuwssite van de Vereniging België-China (VBC) of neem contact op via info@belchin.be of http://www.belchin.be.

De links naar de tien, meer inhoudelijke, afleveringen van mijn China-reportage (met ook nog andere foto’s) vind je hieronder. Zo kan je aanklikken al naar gelang van de thema’s die je interesseren:

Deel 1: Waarom onze HADIMAO-serie in HUMO van 1971 heropdiepen? En wie is er nu nog boer in China?

Deel 2: Wouden van hoogbouw, flashy gsm’s en minishorts

Deel 3: Exit Keizer Fiets daar komt de auto, ook de elektrische

Deel 4: Over reclame en overschilderde Mao-citaten

Deel 5: Nog veel problemen en groeiende sociale ongelijkheid

Deel 6: Dé kloof is die tussen Oost- en West-China

Deel 7: Gezondheidszorg en onderwijs, comeback na sociale terugval?

Deel 8: Over cultuur en commercie, corruptie en de aanpak ervan

Deel 9: Dit land is nog roder dan ik dacht.

Deel 10 (slot): Is dit nu socialisme?

Het volledige reisverslag is als essay integraal, zonder opdeling in afleveringen en zonder foto’s, te lezen op de site Chinasquare van de Vereniging België-China (VBC). Voor wie niet van prentjes houdt.

Advertentie

2 reacties »

  1. Jorein Versteege said

    Ik snap dat veel Chinezen blij zijn met de stijgende welvaart. Maar er zijn veel meer arme Chinezen dan welvarende Chinezen. In mijn ogen is de Chinese Communistische Partij helemaal niet marxistisch.

    Ik vindt de CCP meer lijken op de Kuomintang van Chiang-Kai-Shek. De huidige Chinese Communistische Partij is Chinees nationalistisch en pro-kapitalistisch want ze steunen een markt economie. Daarom zijn de banden tussen de CCP en de KMT ( Kuomintang ) ook flink verbeterd sinds de hervormingen van Deng.

  2. krismerckx said

    Dag Jorein,
    Over de markteconomie, zie mijn antwoord op je reactie op mijn slotaflevering ‘Is dit nu socialisme’.
    Toets je mening ook eens aan dit artikel: http://www.infochina.be/content/china-en-de-crisis-van-het-kapitalisme
    De strekking van mijn artikels ontkende geenszins de problemen en zelfs revolterende fenomenen in het huidige China. Toch was mijn globale indruk dat dit land toen (juli 2010) nog roder was dan ik gedacht had. Maar de zaken zijn complex en evolueren bovendien voortdurend. Ze zijn in elk geval de moeite waard voor linkse mensen om ze te volgen met tegelijk een open, leergierige en kritische houding.
    mvg
    kris

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: